Američtí tanečníci a bubeníci zahájili hlavní program Slavností svobody v Plzni

foto Pietní akt u příležitosti 79. výročí osvobození Plzně americkou armádou, 3. května 2024 Plzeň. Vnuk veterána Earla Ingrama. PC

Plzeň - Americká studentská pochodová kapela Stuttgart Legacy Drumline s tanečnicemi, bubeníky a činely zahájila dnes hlavní program Slavností svobody 2024 v Plzni. Po nich přišlo na pódium na centrálním náměstí Republiky 25 potomků amerických a belgických veteránů, kteří v květnu 1945 město osvobodili. "Moc děkuji za úctu a respekt," řekla Kristina Pieperová, dcera amerického veterána Richarda Piepera, který zemřel loni v březnu v 99 letech. Už druhým rokem do Plzně žádný z veteránů nepřijel.

Fotogalerie

"Můj otec říkal: Byli jsme mladí, ve věku 18 a 19 let, a přijeli jsme vás v roce 1945 zbavit nacismu. Ti hrdinové jsou ti, kteří to nezvládli. My jsme ti šťastnější, kteří došli až sem do Plzně," uvedla Pieperová. Otec podle ní vždy hovořil o Plzni jako o svém druhém domově.

"Děkujeme, že vzpomínáte na naše tatínky a dědečky. Jsme rádi, že tu můžeme s vámi být a že vám je můžeme dále připomínat," řekl zástupce belgických veteránů, jehož jméno na pódiu nezaznělo.

V exhibici s puškou se poté představilo 21 kadetů, dětí vojáků z amerických leteckých, inženýrských a dělostřeleckých základen v německém Ansbachu a Vilsecku. Po nich vpochodovalo a vjelo pod pódium vedle katedrály všech pět klubů vojenské historie, které mají své kempy rozmístěné v sadovém okruhu u centra města. Jako první klub 16. obrněné divize se 40 vojáky v dobových amerických uniformách a za nimi vjel na plochu americký historický obrněnec a polopásový transportér.

Následoval Klub vojenské historie Tommy & Yankee z Plzně, klub Československé samostatné obrněné brigády nebo tábor RAF a WAAF, který v sadech ukazuje repliku stíhacího letadla Spitfire v měřítku 1:1. Poslední byl klub JTF Raiders, který reprezentoval současnou americkou armádu.

Po 19:00 začal hrát Pilsner Jazz Band swing 30. a 40. let. Večer vyvrcholí koncertem Big Bandu Jazz bez hranic se zpěvákem Chuckem Wansleym z Los Angeles.

Víkend Slavností svobody, na něž každoročně míří desítky tisíc lidí, bude patřit zejména dobovým vojenským kempům. V sobotu od 09:00 bude v katedrále mše za veterány a oběti válek, největším lákadlem nedělního programu je tradiční Konvoj svobody. Po Klatovské třídě vyjede v 11:00 téměř 300 vojenských historických vozidel v čele s renovovaným tankem Sherman M4 a džípy, v nichž budou příbuzní amerických a belgických veteránů. Konvoj doprovodí přelet dobových letounů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 17.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je pátek 17. května 2024

Očekáváme v 09:00 13°C

Celá předpověď