Z Rafáhu dosud uprchlo přes 110.000 lidí, uvádí OSN

foto Palestinci odjíždějí z východní části města Rafáh na jihu Gazy poté, co jim izraelská armáda nařídila evakuaci před vojenskou operací 6. května 2024.

Gaza - Z města Rafáh, kterému hrozí rozsáhlá ofenziva izraelské armády, uprchlo již přibližně 110.000 lidí do oblastí, které považují za méně nebezpečné na úzkém palestinském území. S odkazem na prohlášení Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) to dnes uvedla agentura AFP. Podle organizace rovněž hrozí, že se v nejbližších dnech v Pásmu Gazy zastaví poskytování humanitární pomoci kvůli klesajícím zásobám potravin a pohonných hmot. Důležité hraniční přechody podle OSN zůstávají zavřené, což povede k uzavření nemocnic a k většímu hladu.

"Každý den z města prchá asi 30.000 lidí,“ uvedl šéf oddělení OCHA pro Pásmo Gazy Georgios Petropoulos. Dodal, že "většina z těchto lidí se od začátku války mezi Izraelem a Hamásem musela stěhovat již pětkrát nebo šestkrát“.

Bez dodávek pohonných hmot v příštích několika dnech pravděpodobně dojde velkému počtu zdravotnických zařízení palivo, které potřebují k dalšímu provozu, uvedl představitel OCHA. Patří mezi ně pět nemocnic provozovaných ministerstvem zdravotnictví Hamásu, pět polních nemocnic, 17 středisek primární zdravotní péče provozovaných Úřadem OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA a dalšími partnery, deset mobilních klinik poskytujících služby v oblasti očkování, úrazové péče a podvýživy a 23 zdravotnických zařízení v Mavásí.

Petropoulos uvedl, že v Pásmu Gazy také může dojít voda, zařízení na její výrobu jsou podle něj udržována jen natolik, aby nedošlo k jejich trvalé ztrátě. Světovému potravinovému programu (WFP) a agentuře UNRWA rovněž dojdou v příštích dnech potraviny k distribuci, dodala OCHA. Hrozí také, že na území přestanou fungovat zbývající pekárny. "Pokud se humanitární situace nezlepší, čtyřem pekárnám, které stále fungovaly s omezenou kapacitou v Dajr Balah a Rafáhu, do pondělí rovněž dojdou zásoby a palivo,“ dodává OCHA.

Válku v Pásmu Gazy vyvolal teroristický útok Hamásu na izraelské území z loňského 7. října, při němž zahynulo na 1200 lidí a 250 jich bylo vzato jako rukojmí. Následné masivní izraelské bombardování a pozemní operace si podle úřadů ovládaných Hamásem od října vyžádaly více než 34.900 palestinských životů.

Libanonská média dnes uvedla, že Izrael plánuje v částech města Rafáh na jihu Pásma Gazy provést několik oddělených vojenských operací místo rozsáhlé pozemní ofenzivy, aby nerozhněval Spojené státy a mezinárodní společenství.

Izrael v pondělí začal vyzýval civilisty ve východních částech Rafáhu k evakuaci na pobřeží. Podle úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) ale tato oblast už není schopna pojmout další uprchlíky a lidé tam přežívají v nuzných podmínkách. V úterý pak izraelská armáda zahájila operace v některých oblastech Rafáhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 03:00 12°C

Celá předpověď