Záchranáři na pražském maratonu ošetřili 52 lidí, čtyři odvezli do nemocnic

foto Ilustrační foto - Pražský maraton, mistrovství České republiky, 5. května 2024, Praha.

Praha - Záchranáři během dnešního pražského maratonu ošetřili 52 lidí, nejčastěji kvůli kolapsům. Čtyři z nich převezli do nemocnice, informovala odpoledne záchranná služba hlavního města na síti X. Měla tak mnohem klidnější službu než při dubnovém půlmaratonu v metropoli, během něhož v nezvykle horkém počasí zdravotníci ošetřili přes stovku lidí a 36 z nich transportovali do nemocnic. Na dvě hodiny tehdy také kvůli velkému počtu ošetřovaných aktivovali traumatologický plán.

Mezinárodního závodu se dnes zúčastnilo na 8000 elitních i amatérských běžců z několika desítek zemí. První vyběhli v 09:00 ze Staroměstského náměstí, cíl byl na stejném místě. V Praze panovalo polojasné počasí s příjemnými teplotami okolo 20 stupňů a mírným větrem.

Záchranáři měli během maratonu posílenou službu o šest posádek, připraven byl i s lékařem a posádkou vůz Golem určený pro velké akce či mimořádné události a dva zdravotní stany. "V rámci celého opatření bylo ošetřeno celkem 52 osob, z čehož pouze čtyři bylo nutné odvézt do nemocnice k další péči. Nejčastěji se jednalo o kolapsové stavy," uvedla záchranná služba po skončení akce.

Maraton omezil dopravu v hlavním městě podél tratě, tedy hlavně v centru, na mostech a nábřežích podél Vltavy. Auta, tramvaje a autobusy MHD jezdily po objízdných trasách, posílen byl provoz metra. Policisté od 08:00 do zhruba 16:00 postupně uzavírali a otevírali ulice, náměstí a křižovatky. Už od soboty platil po celé trase závodu zákaz parkování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 19.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je neděle 19. května 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď