Irán v noci spustil vzdušný útok proti Izraeli

foto Protiraketové střely izraelské vzdušné obrany, 14. dubna 2024, Izrael. 

Tel Aviv - Írán v noci na dnešek vyslal proti Izraeli přes 300 dronů a raket, uvedla izraelská armáda s tím, že 99 procent letících bojových prostředků bylo sestřeleno. V Jeruzalémě i na dalších místech židovského státu zazněly sirény vzdušného poplachu i výbuchy po zásazích protivzdušné obrany. Útok nakonec zřejmě nezpůsobil velké škody, výrazně ale zostřil napětí v už tak neklidném regionu. Írán varoval Izraelce, aby se neuchylovali k odvetě, a pohrozil v takovém případě ještě větším útokem. Íránskou akci, kterou Teherán označuje za odplatu za nedávný útok na íránský konzulát v Damašku, odsoudili představitelé Evropské unie, mnozí světoví státníci i čeští politici.

Fotogalerie

Íránské revoluční gardy v sobotu večer oznámily, že na Izrael míří v několika vlnách drony i balistické rakety. Do jejich likvidace se kromě izraelských sil zapojily také americké a britské letouny. Na obraně se podle izraelské armády podílely i francouzské síly. Francie použila prostředky protivzdušné obrany k ochraně vlastních základem v regionu, uvedla AFP s odkazem na vojenské zdroje.

Noční operace, kterou íránská armáda nazvala "Skutečný slib", má být odpovědí na nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku, kde 1. dubna zemřelo několik významných představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k tomuto útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Vojenská reakce Teheránu se čekala několik dní. Nakonec měla podobu prvního přímého útoku z Íránu na izraelské území a je považována za výrazné zostření konfliktu mezi dlouholetými regionálními nepřáteli. Americký prezident Joe Biden v minulých dnech Írán před podobným krokem a také diplomaté řady dalších zemí posílali do Teheránu podobné vzkazy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes s Bidenem o útoku telefonicky hovořil. Biden po setkání se svým týmem pro národní bezpečnost ujistil Izrael o neochvějné podpoře Spojených států, odmítl ale americkou účast na případné izraelské odvetě proti Íránu, píše server Axios.

Situace v regionu znepokojuje světové politiky, ke zdrženlivosti vyzvali generální tajemník OSN Antonio Guterres i představitelé EU a jejích členských zemí, někteří íránský útok označovali za nelegální. Český premiér Petr Fiala odsoudil destabilizující chování Íránu a česká diplomacie připomněla právo Izraele na vlastní obranu. Útok podle prezidenta Petra Pavla nebezpečně eskaluje konflikt v regionu.

Čína po íránském dronovém a raketovém útoku vyzvala ke klidu a zdrženlivosti, uvedlo ministerstvo zahraničí v Pekingu. Podle čínské diplomacie jde o rozšíření konfliktu v Pásmu Gazy. Zdrženlivost žádají také Spojené arabské emiráty nebo Rusko.

Na mimořádném zasedání se dnes kvůli íránskému útoku sejde Rada bezpečnosti OSN. O svolání schůzky požádal izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan. Jednat dnes bude prostřednictví videokonference také skupina G7, která sdružuje hospodářsky nejvyspělejší země světa.

Vedení izraelské armády hodnotí situaci a diskutuje o plánech dalšího postupu, odpoledne zasedne izraelský válečný kabinet. Armádní mluvčí Daniel Hagari řekl, že "funkčnost (izraelské) armády zůstala plně zachována". Účinnost izraelské obrany považuje velení za významný strategický úspěch.

Íránská mise při OSN útok označila za reakci na "opakované zločiny" židovského státu, uvedla, že USA musí zůstat mimo, a že pokud Tel Aviv "neudělá další chybu", bude věc možné považovat za uzavřenou. Izraelský premiér Netanjahu ovšem hned po zahájení íránského útoku prohlásil, že Izrael jakýkoli úder nenechá bez odvety.

Do ničení útočné vlny íránských dronů a raket se zřejmě kromě izraelského letectva a amerických či britských strojů zapojily také jordánské stíhačky, které podle neoficiálních zdrojů sestřelily desítky bezpilotních letounů nad územím království. Teherán přitom dříve hrozil Ammánu, že Jordánsko mohlo být příštím cílem, pokud podnikne kroky, které bude možné chápat jako proizraelské.

V některých částech Izraele několik hodin platila výzva, aby se lidé zdržovali v blízkosti krytů. Podobně se na sociálních sítích vyjádřila také česká ambasáda v Tel Avivu, velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová české občany vyzvala, aby si stáhli aplikaci varující před vzdušnými údery a poslouchali pokyny civilní obrany. Žádní Češi za uplynulou noc nevyhledali pomoc českého velvyslanectví, sdělila později ČTK Kuchyňová Šmigolová.

Podle britské BBC ale například obyvatele Tel Avivu íránský útok nechal v klidu a v barech ve městě bylo v noci živo.

V Izraeli média s odvoláním na záchrannou službu zatím hovoří jen o jednom těžce zraněném beduínském dítěti a s odvoláním na armádu o drobných škodách na jedné letecké základně na jihu země.

Írán zaútočil na Izrael v době, kdy izraelskou armádu už déle než půl roku zaměstnává vojenská operace v Pásmu Gazy, kde bojuje s palestinským hnutím Hamás. Konflikt, který je důsledkem krvavého teroristického útoku Hamásu na jih Izraele, přinesl od loňského října vysoké ztráty mezi palestinskými civilisty. Židovský stát si zároveň na jihu Libanonu vyměňuje údery s hnutím Hizballáh, které má dlouhodobou íránskou podporu.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Načíst další článek

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď