Izraelská armáda doposud zneškodnila přes 300 íránských dronů a raket

foto Protiraketové střely izraelské vzdušné obrany, 14. dubna 2024, Jeruzalém. 

Tel Aviv - Izraelská armáda zatím zneškodnila více než 300 dronů a raket, jimiž na Izrael útočí Írán, mnohé ještě mimo území státu. Dnes to řekl mluvčí izraelské armády Daniel Hagari s tím, že íránský útok stále pokračuje.

Fotogalerie

Malá část z desítek íránských raket země-země zasáhla Izrael. Zranění podle Hagariho utrpěla jedna dívka v Negevské poušti. Menší škody jsou na vojenském objektu na jihu Izraele, řekl Hagari podle agentury Reuters.

Írán v sobotu vůbec poprvé zahájil útok proti Izraeli vedený přímo ze svého území. Podle Teheránu jde o odvetu za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku připisovaný Izraeli.

Írán proti Izraeli odpálil sérii balistických raket, uvedla IRNA

Teherán - Írán proti Izraeli odpálil sérii balistických raket, uvedla íránská státní agentura IRNA. Podle britské BBC íránská armáda potvrdila, že nynější útok je odvetou za nedávný úder proti íránskému konzulátu v Damašku, který je připisován židovskému státu. Teherán varoval Spojené státy, že jde o konflikt s Izraelem a vyzval je, aby se držely stranou. Nynější útok je první, který Írán proti izraelskému útoku vede přímo ze svého území.

Agentura IRNA citovala nejmenovaného činitele, který řekl, že jako součást útoku proti Izraeli Írán odpálil také balistické rakety. Nad íránským územím byly zaznamenány pomalu letící drony Šáhed-136 s výbušninami. Ty lze ale snadno sestřelit, píše agentura AP.

Podle nejmenovaných zdrojů izraelské televize Channel 12 se do obrany Izraele zapojilo americké a britské letectvo, které některé z íránských dronů sestřelilo v oblasti nad irácko-syrskou hranicí.

Íránská armáda podle BBC útok na Izrael nazvala operací "Skutečný slib" a jde podle ní za odplatu za "opakované zločiny", jichž se Izrael podle Teheránu dopouští. Íránské zastoupení při OSN na sociální síti X uvedlo, že vojenská akce je odvetou za izraelskou "agresi proti našemu diplomatickému objektu v Damašku". Věc lze podle Teheránu tímto považovat za uzavřenou, nicméně pokud "izraelský režim udělá další chybu, odpověď Íránu bude rozhodně závažnější".

"Jde o konflikt mezi Íránem a darebáckým izraelským režimem a USA se do něho nesmějí plést," vzkázalo íránské zastoupení Washingtonu.

Při útoku z 1. dubna v Damašku zemřelo několik představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 16.05.2024 ČTK

Načíst další článek

21°C

Dnes je čtvrtek 16. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď