Prvomájové oslavy tradičně provázely politické mítinky, majálesy a průvody

foto Anarchistická oslava 1. máje, 1. května 2024, Praha.

Praha - Dnešní 1. máj využily stejně jako v minulosti mnohé politické strany pro své mítinky, letos je navíc spojily s kampaní před blížícími se volbami do Evropského parlamentu. Hlavně levicoví politici při té příležitosti připomínali odkaz Svátku práce pro současnost, jiní zase vstup Česka do Evropské unie přesně před 20 lety. Centrem Prahy prošli anarchisté i účastníci studentského majálesu, ve Zlíně se zase konal prvomájový průvod odkazující na baťovské tradice. Prvomájové demonstrace se odehrály v klidu, policisté museli řešit jen slovní konflikty mezi komunisty a jejich odpůrci na pražském Střeleckém ostrově.

Na akci KSČM dorazilo několik odpůrců této strany. Někteří komunisté drželi rudé vlajky s nápisem KSČM nebo vlajky českého mírového hnutí. Jejich kritici, kteří stáli opodál oddělení policisty, se naopak vybavili vlajkami Evropské unie, Severoatlantické aliance, Spojených států či Ukrajiny. Jeden z nich pouštěl prostřednictvím megafonu písničky, například Modlitbu pro Martu, což u některých účastníků akce KSČM vyvolávalo nelibost. Zástupci obou táborů se dostávali do slovních konfliktů, které museli mírnit policisté. Komunističtí řečníci kritizovali v projevech kapitalismus i nynější vládu.

Před komunisty uspořádali u desky připomínající první dělnickou oslavu 1. máje v Praze v roce 1890 shromáždění sociální demokraté (SOCDEM) a představitelé České suverenity sociální demokracie používající zkratku ČSSD. Lídr evropské kandidátní listiny SOCDEM Lubomír Zaorálek řekl, že největším problémem současnosti je sociální nejistota. Evropským tématem je konkurenceschopnost, která ale podle něj může vést i k oslabování práv zaměstnanců. "Potřebujeme solidaritu, evropskou solidaritu," zdůraznil.

Sociální nerovnosti se v projevu u pamětní desky věnoval předseda České suverenity sociální demokracie Jiří Paroubek. V Česku je podle něj takového rozsahu, který není obvyklý ani ve vyspělých západních zemích. Socialisté se s takovým stavem podle Paroubka nemohou smířit.

Pražští občanští demokraté zorganizovali prvomájovou akci pojatou jako zábavní odpoledne pro rodiny na Kampě místo obvyklého Petřína, který obsadili Svobodní. Šéf pražské ODS Marek Benda a předsedkyně TOP Markéta Pekarová Adamová označili za klíčové volební téma obranu země a bezpečnost. Kandidáti vyzývali k účasti v evropských volbách.

Opoziční hnutí ANO, považované za favorita voleb, zahájilo hlavní fáze kampaně před červnovými eurovolbami ve Zlíně s heslem "Česko pro tebe všecko". Jeho hlavními prioritami je boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Green Dealu, tedy Zelené dohodě, řekl předseda ANO Andrej Babiš. Jednička kandidátky Klára Dostálová uvedla, že vstup České republiky do Evropské unie bylo dobré rozhodnutí, které zemi posunulo vpřed. "Bohužel, díky některým krokům EU, zejména z posledních let, o tom stále více lidí začíná pochybovat," dodala Dostálová.

Anarchisté nejprve oslavili Svátek práce tradičním piknikem na pražském Střeleckém ostrově. Následně jich několik stovek zamířilo pod červenočernými i duhovými vlajkami na Štvanici, kde akce pokračovala hudební produkcí. Průvod doprovázeli policisté, kteří po trase zastavovali nebo řídili provoz v ulicích. V čele průvodu nesli anarchisté transparenty kritizující vládu či kapitalismus a podporující solidaritu nebo feminismus.

Centrem Prahy dnes prošel také recesistický průvod několika desítek studentů, kteří zahájili dvanáctý ročník Studentského Majálesu. Jednodenní festival vyvrcholil odpoledne v Kampusu Hybernská. Program zahrnoval uměleckou tvorbu studentů od hudby po divadlo, prezentaci studentských spolků či neziskových organizací, diskusi o aktuálních tématech či slavnostní vyhlášení krále majálesu.

Do prvomájového průvodu ve Zlíně se zapojili mažoretky, tanečníci, hasiči, hudebníci, zástupci sportovních klubů i folklorní soubory. Akce navazuje na tradici oslav prvního máje ve firmě Baťa. Zájem byl letos velký, pořadatelé odhadli účast na 1500 lidí. Průvod začínal u Baťova mrakodrapu, prošel bývalým baťovským průmyslovým areálem a skončil na náměstí Míru, kde byl od rána program. Ještě před průvodem viděli lidé historické automobily včetně starých hasičských vozů.

Zatímco prvomájové oslavy v Česku se odehrály bez větších problémů, demonstrace v některých západoevropských městech provázelo napětí a incidenty. V Paříži radikálové rozbili výlohy několika obchodů, Stuttgart zažil potyčky mezi protestujícími a policií. V Aténách dnes prošly stovky řeckých pracovníků v prvomájovém průvodu centrem metropole s požadavkem zvýšit mzdy tak, aby se přiblížily průměru EU. Lidé rovněž protestovali proti válce v Pásmu Gazy. Miliony lidí napříč Asií se zúčastnily prvomájových manifestací za lepší pracovní podmínky.

Svátek práce je mezinárodní dělnický svátek, který se první květnový den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na připomínku vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886 za osmihodinovou pracovní dobu.

Reklama
Reklama
Reklama

Čtěte také:

Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 15.05.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je středa 15. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď