AP: Kyjev nasadil k útokům proti ruským cílům střely ATACMS dodané tajně z USA

foto Balistická střela ATACMS. Ilustrační foto.

Washington/Kyjev - Ukrajina minulý týden k bombardování vojenského letiště na Ruskem anektovaném Krymu podle agentury AP poprvé použila taktické balistické střely s delším doletem, které jí tajně dodaly Spojené státy. K úderu proti ruským jednotkám je Ukrajinci nasadili také v noci na dnešek, řekli AP nejmenovaní američtí činitelé. Jejich dodávku dnes potvrdil Washington.

"Mohu potvrdit, že Spojené státy na výslovný pokyn prezidenta (Joea Bidena) poskytly Ukrajině rakety dlouhého doletu ATACMS," řekl podle ruského servisu BBC mluvčí amerického ministerstva zahraničí Vedant Patel. Dodal, že rakety dorazily na Ukrajinu tento měsíc. Také poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan řekl, že USA poslaly Ukrajině "významný počet" těchto střel a "pošlou další". Ukrajina se podle něho zavázala, že je použije jen v rámci svého území a ne na území Ruska.

Nové střely mají se skoro 300 kilometry téměř dvojnásobný dolet oproti těm, které Spojené státy dodávaly Ukrajině od loňského října, a Kyjev o ně velmi usiloval.

Biden schválil dodávku střel série ATACMS s dlouhým doletem začátkem března a "významný" počet jich obsahoval balík vojenské pomoci v hodnotě 300 milionů dolarů (skoro 7,1 miliardy korun), který Spojené státy tehdy oznámily. AP podotýká, že nejmenovaní činitelé nespecifikovali, kolik střel obsahoval březnový balík vojenské pomoci ani kolik jich zahrnuje ten současný v hodnotě okolo miliardy dolarů, který dnes svým podpisem stvrdil prezident Biden.

Ukrajina byla nucena zavést příděly na použití zbraní v době, kdy čelí zesilujícím ruským útokům. Naléhavě žádala střely s dlouhým doletem, protože jí umožní zasahovat ruské cíle na velké vzdálenosti a ukrajinské jednotky budou moci zůstat mimo dosah ruských zbraní.

Spojené státy po měsíce odolávaly naléhání Kyjeva, aby mu tyto zbraně poslaly, protože měly obavy, že by je ukrajinská armáda mohla použít k útokům hluboko na ruském území, což by mohlo vyvolat eskalaci konfliktu. Z tohoto důvodu americká administrativa Ukrajincům loni v říjnu poslala taktické balistické střely středního doletu s dosahem okolo 160 kilometrů.

Nejmenovaný americký vojenský činitel ale dnes řekl, že Bílý dům a zástupci armády důkladně zvažovali rizika, jaká s sebou poskytnutí střel dlouhého doletu Ukrajině přináší, a dospěli k závěru, že nyní je pro to vhodná doba.

Zástupce šéfa amerického sboru náčelníků štábů Christopher Grady v rozhovoru s agenturou AP řekl, že zbraně dlouhého doletu pomohou Ukrajině likvidovat ruské logistické uzly a místa, kde jsou soustředění vojáci a která nejsou na frontě.

Ukrajinští představitelé zatím oficiálně nepřiznali, že jejich země obdržela střely ATACMS dlouhého doletu. Nicméně když ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v úterý děkoval americkým zákonodárcům za schválení balíku vojenské pomoci, napsal na sociální síti X, že "ukrajinské schopnosti co do zbraní dlouhého doletu, dělostřelectva a protivzdušné obrany představují mimořádně důležité nástroje k rychlému obnovení spravedlivého míru".

Jeden z nejmenovaných činitelů, s nimiž mluvila agentura AP, řekl, že Bidenova administrativa loni varovala Rusko, že pokud Moskva získá a na Ukrajině použije balistické střely dlouhého doletu, Washington stejnou vojenskou techniku poskytne Kyjevu. Rusko určitý počet těchto střel získalo od Severní Koreje a nasazuje je během války na Ukrajině, řekl činitel. To americkou vládu přimělo k tomu, že dala zelenou k jejich dodávce na Ukrajinu.

Podle amerických zdrojů je ukrajinská armáda použila minulý týden k útoku na vojenské letiště Džankoj na Krymu, který Rusko Ukrajině zabralo před deseti lety. Znovu je Ukrajinci využili v noci na dnešek při útoku na Berďansk v Rusy obsazené části Záporožské oblasti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 14:00 21°C

Celá předpověď