Agrární komora příští týden rozhodne o uspořádání protestů 22. května v Praze

foto Ilustrační foto - Protest zemědělců, 7. března 2024, Praha.

Praha - Předsednictvo Agrární komory (AK ČR) příští týden rozhodne, zda 22. května s dalšími nevládními zemědělskými organizacemi uspořádá protesty v Praze. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) podle komory neodpověděl do konce dubna na návrhy, které by zemědělcům pomohly, a problémy zlehčuje. Agrární komora to dnes uvedla v tiskové zprávě. Vyjádření ministra ČTK zjišťuje.

"Nikdo nám nemusí říkat, že v ulicích se problémy zemědělců nevyřeší. Aktivně žádám ministra zemědělství Marka Výborného o jednání a snažím se mu zprostředkovat, s čím se na každodenní bázi potýkají pěstitelé plodin a chovatelé hospodářských zvířat. Bohužel ale zatím bez výsledků, které by byly pro zemědělce povzbudivé. Jsou zoufalí, jsou frustrovaní a přestávají věřit, že jejich situaci ještě může něco zlepšit," uvedl prezident Agrární komory Jan Doležal.

O dalších protestech, které by byly masivnější než ty předchozí, se podle Doležala mluví mezi zemědělci už více než měsíc. Zemědělské organizace navrhly vládě 7. dubna na sněmu v Brně několik opatření, která by podle nich zemědělcům pomohla. Od ministra požadovaly písemnou odpověď, Výborný ale už dříve uvedl, že jakákoliv vyjádření o tom, že zástupci Agrární komory, Zemědělského svazu (ZS ČR) nebo dalších nevládních organizací nejsou informováni nebo nedostali odpověď, se nezakládají na pravdě. "Jednání s nimi vedu osobně, tomu dávám přednost před posíláním dopisů," uvedl dříve Výborný.

Komora tvrdí, že odezvu nemá ani od premiéra Petra Fialy (ODS), a vláda pětikoalice tak dala najevo, že zemědělství a potravinářství stojí mimo její zájem. Proto podpořila konání dalších zemědělských protestů v Česku.

Podle informací Zemědělského svazu ČR jsou na 4. června naplánovány protesty v Bruselu. V ten den se uskuteční i v dalších zemích EU, a to například v Polsku, Francii, Německu, Španělsku, Itálii, Nizozemsku, Maďarsku, Rumunsku, Řecku nebo Bulharsku. Předseda ZS ČR Martin Pýcha očekává, že se do evropského protestu 4. června zapojí i čeští zemědělci.

V Česku se protesty zemědělců naposledy uskutečnily 20. března, kdy na silnice vyjelo více než 1600 kusů zemědělské techniky. Zemědělci požadují podpořit zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění, vrátit daň z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem či zrušit danění evropské provozní dotace z prvního pilíře společné zemědělské politiky Evropské unie a omezit dovoz ze zemí mimo EU. Dalším požadavkem zemědělců je nekrátit národní podpory, a pokud Evropská komise umožní navýšit mimořádnou pomoc zemědělcům z evropských nebo národních zdrojů, aby tak Česká republika učinila v maximální možné míře.

Výborný už dříve uvedl, že vláda letos přidá 550 milionů korun na životní pohodu zvířat, zvýší investiční podporu o 1,5 miliardy korun či příští rok podpoří dvěma miliardami korun zaměstnanost na venkově slevami na sociálním pojištění. V čem se ale se zemědělci neshodne, je podle něj vrácení daně z nemovitosti na úroveň před konsolidačním balíčkem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď