Cimický má podle znalce sníženou empatii, klade důraz na vlastní výjimečnost

foto Obvodní soud pro Prahu 8 začal projednávat případ psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě ze čtyř znásilnění a 35 případů vydírání, 4. ledna 2024, Praha. Na snímku odchází Jan Cimický ze soudní síně.

Praha - Psychiatr Jan Cimický podle znaleckého posudku netrpí duševní poruchou, má ale různá osobnostní specifika - sníženou empatii, klade důraz na vlastní význam či výjimečnost. Znalec z oboru psychologie Pavel Král to dnes řekl u Obvodního soudu pro Prahu 8, který projednává obžalobu Cimického z desítek případů vydírání a několika znásilnění. Cimický, který se z dnešního jednání omluvil, už v minulosti veškerá obvinění popřel. Hlavní líčení bude pokračovat příští týden, kdy by měl soud začít vyslýchat poškozené ženy.

Fotogalerie

Znalec Král dnes soudu řekl, že skutky, které státní zástupkyně v obžalobě popisuje, podle něj typově odpovídají struktuře Cimického osobnosti. "Pokud by byla pravda to, co je obžalovanému kladeno za vinu, tak by to dávalo z hlediska psychologického a psychiatrického smysl," řekl znalec. Uvedl také, že Cimický při vyšetření skutky ze kterých je viněn, vytrvale popíral. Situaci podle znalce obžalovaný chápe jako "spiknutí proti němu".

Už v lednu u soudu vypovídal také znalec z oboru psychiatrie, který se na vypracování znaleckého posudku o Cimickém podílel. I on tehdy řekl, že Cimický netrpí žádnou závažnou duševní poruchou, má ale rysy narcistní poruchy osobnosti. Takový člověk podle znalce prosazuje své cíle na úkor ostatních, hůře se vciťuje do dalších lidí.

Dopoledne před soudem vypovídaly Cimického kolegyně, psycholožky z centra Modrá Laguna, které psychiatr otevřel v roce 1996 po odchodu z Bohnic. Obě soudu řekly, že o obtěžování na klinice neslyšely, žádná pacientka se jim ani nesvěřila, že by se k ní Cimický choval nevhodně. Vypovídali i další svědci, z jejich výslechů ale soudce Petr Novák vyloučil veřejnost kvůli ochraně citlivých údajů.

Hlavní líčení bude pokračovat příští týden v úterý, kdy by měly začít vypovídat poškozené ženy. Soudce dnes avizoval, že bude zřejmě celý den z jednání vyloučena veřejnost. Podle právních zástupců žen ale není vyloučeno, že se některé z nich rozhodnou vypovídat veřejně.

Státní zástupkyně Martina Adámková Cimického viní z 35 případů vydírání a čtyř znásilnění, různá právní kvalifikace souvisí se změnou trestního zákoníku v roce 2009. Požaduje pro něj tříleté vězení a zákaz vykonávání lékařské profese. Cimický v lednu popřel, že by se dopustil znásilnění či jakéhokoli sexuálního násilí nebo nátlaku. Uvedl, že jeho chování bylo vždy vedeno s cílem léčit pacienta.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď