ČT: Policie navrhla obžalovat tři firmy v souvislosti s kauzou Dozimetr

foto Ilustrační foto - Policisté odvádějí lobbistu Michala Redla k soudu (na snímku z 17. června 2022).

Praha - Policisté navrhli obžalovat další tři firmy v souvislosti s kauzou Dozimetr. České televizi (ČT) to dnes řekl dozorující státní zástupce Adam Borgula. Podle ČT jde o dodavatelské a subdodavatelské společnosti Analogia, Uniprog Solutions a Information Systems Factory Group, ve kterých figurovali nebo figurují obvinění z hlavní větve kauzy. V té policie už dříve navrhla obžalovat 11 lidí, Borgula o podání obžaloby dosud nerozhodl. Vyjádření firem ČTK zjišťuje.

Základem kauzy Dozimetr je stíhání skupiny kolem podnikatele Michala Redla, o níž policisté tvrdí, že systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku (DPP) tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení.

O samostatném stíhání tří firem informoval Deník N loni v červnu. "Aktuálně jsem v této věci obdržel návrh policejního orgánu na podání obžaloby, o němž jsem doposud nerozhodl," řekl dnes ČT Borgula. Analogia podle dřívějších informací Deníku N patří podnikateli Jindřichu Špringlovi, který je stíhaný v hlavní části kauzy za údajnou pomoc při uplácení bývalého člena dozorčí rady dopravního podniku. Firmu Information Systems Factory Group vlastní podle serveru společnost Berodio Group, jejímž jediným akcionářem je další stíhaný podnikatel Pavel Dovhomilja.

Společnost Uniprog Solutions s dopravním podnikem podle Deníku N spolupracuje dlouhodobě. V roce 2019 vyhrála zakázku za 300 milionů na podporu a rozvoj vnitřního Dopravního informačního systému. DPP s ní ke smlouvě letos podepsal několik dodatků, například v únoru za 32 milionů korun bez DPH. Do předloňského července byl předsedou představenstva firmy slovenský podnikatel Maroš Jančovič, kterého policie v Dozimetru viní z pravidelného odvádění poplatků Redlově skupině a z praní špinavých peněz.

Spolu s Redlem a bývalým náměstkem pražského primátora Petrem Hlubučkem (dříve STAN) je mezi obviněnými v hlavní části kauzy také někdejší finanční ředitel DPP Matej Augustín. Vedle DPP se případ dotýká i Všeobecné zdravotní pojišťovny či zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď