EU přijme další sankce vůči Íránu, Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

foto Předseda Evropské rady Charles Michel (vlevo) a německý kancléř Olaf Scholz na summitu EU v Bruselu 17. dubna 2024.

Brusel - V Bruselu krátce po dnešní půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři a prezidenti se shodli na přijetí dalších sankcí vůči Íránu po jeho víkendovém masivním útoku na Izrael. Tel Aviv i Teherán zároveň evropští lídři vyzvali ke zdrženlivosti. Írán je podle předsedy Evropské rady Charlese Michela hrozbou pro stabilitu celého regionu, nejen pro Izrael, a je třeba jej izolovat.

Unijní lídři zopakovali také svůj postoj k pokračujícímu konfliktu v Pásmu Gazy, který přispěl k nestabilitě na Blízkém východě - EU je připravená pracovat na uzavření příměří mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás a na propuštění rukojmích z Pásma Gazy a současně pokračovat v humanitární podpoře palestinských civilistů.

"Evropská rada silně a jednohlasně odsuzuje íránský útok na Izrael a zdůrazňuje, že s Izraelci zůstává solidární," stojí v závěrečném textu k situaci na Blízkém východě.

Michel navzdory běžným zvyklostem po skončení jednání přišel mezi novináře do tiskového centra Evropské rady a upřesnil, že unijní sankce se budou týkat společností vyrábějících íránské rakety a vojenské drony.

Teherán v sobotu vyslal na 300 střel a dronů na Izrael v odvetě za zřejmě izraelský útok na íránský konzulát v Damašku, při němž 1. dubna zemřelo 16 lidí, včetně několika íránský důstojníků. Útok na Izrael se obešel bez obětí díky izraelskému protiraketovému systému a pomoci jeho spojenců, kteří řadu střel pomohl zlikvidovat. Podoba případné izraelské reakce zatím není jasná, zahraniční partneři židovského státu nicméně volají po maximální zdrženlivosti.

První den summitu v Bruselu ve středu začal pracovní večeří, na níž hlavy států EU řešily především zahraničněpolitická témata; kromě napětí na Blízkém východě ruskou invazi na Ukrajinu, vztahy EU a Turecka a ruské vměšování do demokratických procesů v unii.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 23°C

Celá předpověď