EU začne pracovat na rozšíření sankcí vůči Íránu, uvedl Borrell

foto Ilustrační foto - Šéf unijní diplomacie Josep Borrell (na snímku z 15. února 2023).

Brusel - Evropská unie začne v reakci na žádosti některých členských států pracovat na rozšíření sankcí vůči Íránu po jeho víkendovém útoku proti Izraeli. Podle agentury Reuters to prohlásil šéf unijní diplomacie Josep Borrell po mimořádné videokonferenci ministrů zahraniční EU svolané k projednání důsledků útoku.

Návrh by podle Borrella rozšířil sankční režim, jehož cílem je omezit dodávky íránských bezpilotních letounů do Ruska, tak, aby zahrnoval i dodávky střel a mohl by se vztahovat i na dodávky prostředníkům na Blízkém východě.

Německo, Francie a několik dalších členů EU takový návrh veřejně podporují. Borrell uvedl, že je také pro a diplomaté na něm budou v nadcházejících dnech pracovat, aby o věci mohli ministři znovu jednat na pondělním zasedání v Lucemburku.

Írán v noci ze soboty na neděli vypustil stovky bezpilotních letounů a raket směrem k Izraeli. Ten s pomocí spojenců naprostou většinu ze stovek přilétajících zbraní zničil, útok tak nezpůsobil významné škody. Tento bezprecedentní útok byl reakcí na úder připisovaný Izraeli proti íránskému konzulátu v Damašku z 1. dubna.

Íránský postup podle agentury AFP vyvolal obavy z regionálního napětí uprostřed války mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď