Expert: S nástupem ChatGPT stroje přestaly jen data analyzovat, ale tvoří nová

foto Stránka chatovacího systému ChatGPT, což je virální program umělé inteligence (AI) určený k automatizované komunikaci s lidmi. Ilustrační foto. 

Praha - S příchodem generativní umělé inteligence, jako je například chatbot ChatGPT, stroje přestaly být jenom prostředky, která analyzují data, ale získaly schopnost produkovat nové a vysoce kvalitní informace. Na dnešní debatě Člověk a média zaměřené na umělou inteligenci to řekl odborník na toto téma a spoluautor podcastu Kanárci v síti Josef Holý. První kontakt společnosti s umělou inteligencí jako takovou podle něj představují sociální sítě. Předpokládá, že za rok až dva budou umělou inteligenci na mobilních telefonech využívat všichni lidé - obsažena bude v cloudu nebo čipech.

Stejně jako vynález ohně prostoupil celou společností, i umělá inteligence s námi zůstane navždy, uvedl Holý. S generativní umělou inteligencí se podle něj ale pojí také řada etických otázek. Problémem je například to, že prakticky nikdo neví, jak takové systémy fungují, a to ani samotní tvůrci.

"Ta neuronová síť, která běží na desítkách počítačů, je obrovsky komplexní systém a není jasné, jak funguje," řekl Holý. Zjednodušeně ale podle něj lze říci, že jsou to stroje, které využívají statistiku - na základě vstupních dat a údajů z internetu hledají nejvíce pravděpodobná slova. "ChatGPT nám nerozumí, ale predikuje," dodal.

Dalším etickým úskalím je transparentnost generativní umělé inteligence. Holý uvedl, že společnost OpenAI, která ChatGPT na konci roku 2022 zpřístupnila, má ve svém názvu open, což v překladu z angličtiny znamená otevřený, otevřená veřejnosti ale firma vůbec není. "Transparentnost velkých technologických firem je však problém, který řešíme už od nástupu sociálních sítí," doplnil.

Holý dnes také upozornil na to, že umělá inteligence není téma, které by se začalo řešit nově. Digitálně transformovaná společnost podle něj nastoupila už v 80. letech minulého století, kdy ve velkých korporátních firmách začali používat počítače. Nástroje strojového učení, které jsou založené na hlubokých neuronových sítích, pak podle Holého existují zhruba od roku 2011.

Za několik dnů od zpřístupnění chatbotu ChatGPT na konci roku 2022 se do nástroje registrovalo více než milion uživatelů z celého světa. V současnosti ho týdně využívá přes 100 milionů uživatelů včetně více než 92 procent firem z žebříčku Fortune 500.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 17:00 21°C

Celá předpověď