Fiala jednal v centrále CIA o bezpečnostní situaci ve světě

foto Ilustrační foto - Ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) William Burns.

Washington - O bezpečnostní situaci ve světě jednal dnes premiér Petr Fiala v sídle americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) s jejím ředitelem Williamem Burnsem. Schůzky, která zahájila Fialovu návštěvu v USA, se zúčastnili i šéfové všech tří českých tajných služeb. Pozvání je podle Fialy projevem vysoké důvěry a oceněním spolupráce mezi zpravodajskými službami. Ministerský předseda je ve Spojených státech na dvoudenní návštěvě, jejímž hlavním bodem bude dnešní setkání s prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě.

"Bylo to velmi úspěšně strávené dopoledne," uvedl Fiala o schůzce s Burnsem a jeho kolegy, které se vedle šéfů českých tajných služeb zúčastnil i národní bezpečnostní poradce Tomáš Pojar. "Pozvání i debata ukázaly vysokou míru důvěry ze strany USA. Je to také ocenění spolupráce v bezpečnostní oblasti a mezi zpravodajskými službami, která dlouhodobě probíhá," dodal čeký premiér.

Do centrály americké tajné služby v Langley zavítal při své návštěvě USA před pěti lety i tehdejší premiér Andrej Babiš. Podle diplomatů byl Babiš pravděpodobně prvním vysokým představitelem České republiky, který byl do ústředí CIA pozván a jednal s jejím vedením.

Před pěti lety byl součástí české delegace i šéf Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka. Převzal tehdy cenu George Teneta, což je nejvyšší ocenění za zahraniční spolupráci. Ředitel české kontrarozvědky Koudelka ČTK v roce 2019 řekl, že jde o nejprestižnější ocenění, které může zpravodajská služba v rámci spolupráce se Spojenými státy dostat.

Tentokrát dostali pozvání šéfové všech tří českých tajných služeb. Koudelka vede BIS od roku 2016. Ještě o dva roky dříve se ujal vedení Vojenského zpravodajství Jan Beroun, rozvědku, tedy Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), vede od října 2022 Vladimír Posolda.

BIS ve své poslední výroční zprávě za rok 2022 uvedla, že je na základě souhlasu vlády oprávněna spolupracovat s více než stovkou zpravodajských služeb z celého světa. Hlavními oblastmi spolupráce jsou boj proti terorismu, kontrašpionáž, problematika šíření zbraní hromadného ničení, kyberbezpečnost a ochrana utajovaných informací.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď