Hokejisté v přípravě zdolali Slovensko 4:1, dva góly dal Kodýtek

foto Ilustrační foto - Přípravný hokejový zápas, Česko - Německo, 13. dubna 2024 v Karlových Varech. Čeští hráči se radují z gólu, uprostřed střelec branky Petr Kodýtek.

Bratislava - Čeští hokejisté zdolali v Bratislavě Slovensko 4:1 a vyhráli i šestý zápas v závěrečné přípravě na květnové mistrovství světa v Praze. Dvěma góly o vítězství rozhodl útočník Petr Kodýtek, který v čase 47:44 posunul tým kouče Radima Rulíka do vedení 2:1 a v 54. minutě v přesilové hře také zvýšil náskok.

Generálka na mistrovství světa čeká české hokejisty příští týden od čtvrtka do neděle v Brně na Českých hrách (Betano Hockey Games), kde se utkají postupně s Finskem, Švédskem a Švýcarskem. Do šampionátu v Praze vstoupí v pátek 10. května zápasem proti Finům.

Debut v národním týmu si po pátečních premiérách Davida Špačka a Ondřeje Kašeho odbyl Matyáš Kantner.

Slováci byli v úvodu aktivnější, ale Málek si s jejich pokusy poradil. V čase 11:30 vysunul Kaše Davida Špačka, který se trefil z pravého kruhu k protější tyči. Po asistenci ze svého premiérového utkání tak oslavil jednadvacetiletý syn trojnásobného mistra světa a olympijského vítěze Jaroslava Špačka premiérovou branku.

Na druhé straně se dostal po Lantošiho nahození u pravé tyče Takáč k dorážce až ze záporného úhlu a ve snaze skórovat o českého gólmana neuspěl. V české přesilovce po Škorvánkově vyhození puku mimo hřiště slovenský gólman kryl pokusy Tomáška a Červenky. Při šanci Michaela Špačka jej zastoupil obětavým zákrokem Grman.

V úvodu druhé části si vytvořili Češi tlak, gól však nedali ani při vyloučení slovenského kapitána Sukeľa. Po přesilovce měli další možnosti, Kodýtek minul a s ránou Michaela Špačka si poradil Škorvánek. Při Chlapíkově trestu se dočkali první přesilovky také domácí, ale neprosadili se a navíc mohli inkasovat. Rychlovský získal puk, vyslal do šance Kondelíka, který bekhendovým blafákem slovenského gólmana nepřekonal.

V závěru druhé části následoval Pavla Kousala na trestnou lavici po 51 sekundách také kapitán Červenka a Slováci 11 sekund před pauzou v přesilovce pěti proti třem vyrovnali. Z pravého kruhu se trefil Cingel.

V úvodu třetí třetiny v pokračující klasické početní výhodě opět Cingel trefil levou tyč. Škorvánek si potom poradil s Kousalovou střelou a maskou zasáhl i při ráně Davida Špačka.

Po sérii rychlých protiútoků na obou stranách se k odraženému puku po Kousalově přihrávce dostal Kodýtek a pohotově jej poslal za Škorvánka. Při Okuliarově trestu měl možnost zvýšit Červenka, ale neuspěl stejně jako na druhé straně Cingel.

Po špatném střídání museli domácí opět do oslabení a tentokrát v něm inkasovali. Po Kousalově přihrávce trefil Rychlovský před odkrytou brankou sice jen levou tyč, ale Kodýtek doklepl puk za Škorvánka. Půl minuty před koncem hráli Slováci při Mašínově trestu power play a do prázdné branky skóroval Červenka.

Hlasy po utkání:

Radim Rulík (trenér ČR): "Byl to jiný zápas než v Trenčíně. V první třetině jsme nehráli dobře do defenzivy, měli jsme tam moc okének a Slováci byli nebezpeční, párkrát nás přečíslili. Se štěstím jsme to zvládali a pomohla nám vydařená akce a gól na 1:0. Pak už jsme byli lepší, měli jsme územní převahu. Škoda vyloučeních, která nás poslala do tří a soupeř vyrovnal. Řekli jsme si, že už se chceme faulů v útočném pásmu vyvarovat, ale už to nemá cenu rozpitvávat. Chtěli jsme pak navázat na druhou třetinu, což se nám naštěstí povedlo. Za to jsme si vítězství zasloužili. Když jsem mluvil minulý týden, zmiňoval jsem, že vyřazená jména oznámím už po dnešním zápase. Tehdy jsem ale nevěděl, že bude na pondělí svolaná nominační tisková konference na České hry. V kabině jsem hráčům oznámil, že tyhle dva duely jsou součástí rozhodování. Ještě potřebuju 24 hodin, abych utkání zanalyzoval a vše zasadil do mozaiky, kterou s realizačním týmem chystáme. Nominace se tedy oznámí v pondělí."

Petr Kodýtek (útočník ČR, autor dvou branek): "Samozřejmě jsem rád za góly, což nám pomohlo, takže dobré. První třetina nebyla úplně ideální. Myslím si, že my, co jsme nehráli, tak jsme se rozkoukávali. Potom už se to zlepšilo. Ve třetí třetině jsme si už věřili daleko víc a myslím si, že jsme je k ničemu moc nepustili. Ale mají velmi dobrý tým, hodně bruslivý, takže pro nás to byla dobrá zkouška."

David Špaček (obránce ČR, autor premiérové branky v reprezentaci): "Myslím, že pro každého je sen si zahrát za národní tým a ještě k tomu dát gól, je to fakt nádhera. Užil jsem si to. Sehráli jsme to přes levé křídlo, potečovali jsme to, ve středním pásmu mi to nahrál Ondra Kaše. Já už jsem věděl, že toho beka překonám. Dostal jsem to jako na podnose. Stačilo zamířit a dát gól."

Slovensko - Česko 1:4 (0:1, 1:0, 0:3)

Branky a nahrávky: 40. Cingel (Lantoši, Škorvánek) - 12. D. Špaček (O. Kaše, J. Vrána), 48. Kodýtek (O. Kovařčík), 54. Kodýtek (Rychlovský, P. Kousal), 60. Červenka (M. Špaček). Rozhodčí: Hronský, Crman - Durmis, Konc (všichni SR). Vyloučení: 4:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 8745 (vyprodáno).

Sestavy:

Slovensko: Škorvánek - Bučko, M. Ivan, Bačik, Grman, Gachulinec, Golian, Brincko, R. Petrovický - Lantoši, Cingel, Takáč - A. Kudrna, M. Sukeľ, Cehlárik - Faško-Rudáš, Tamáši, Okuliar - J. Baláž, Petrovský, Kašlík - Kollár. Trenér: Ramsay.

Česko: J. Málek - Ticháček, Ščotka, Krejčík, Pyrochta, D. Špaček, Mašín, Zábranský, J. Galvas - Chlapík, M. Špaček, Červenka - O. Kaše, Tomášek, J. Vrána - P. Kousal, Kodýtek, O. Kovařčík - Kantner, Kondelík, Rychlovský. Trenér: Rulík.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 8.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je středa 8. května 2024

Očekáváme v 14:00 17°C

Celá předpověď