ISW: Kvůli zpožďování americké pomoci má Ukrajina potíže na frontě

foto Ilustrační foto - Raketa odpálena ze systému ruské armády směrem k ukrajinské pozici na snímku ukrajinského ministerstva obrany, 30. března 2024.

Washington/Kyjev - Ukrajinské schopnosti odrážet intenzivní ruské útočné operace na východě Ukrajiny se zhoršily a patrně se budou nadále v blízké budoucnosti zhoršovat, pokud budou trvat průtahy s americkou vojenskou pomocí, uvedl ve své pravidelné analýze situace na Ukrajině americký Institut pro studium války (ISW). Rusko by podle amerických analytiků mohlo dokázat využít materiálního nedostatku v ukrajinské armádě ve svůj prospěch a dosáhnout významnějších územních zisků, zejména západně od již dobytého města Bachmut.

Ukrajinské problémy s nedostatkem munice jsou natolik závažné, že ukrajinští vojáci u Bachmutu a Avdijivky na východě Ukrajiny mohou vypálit maximálně pět dělostřeleckých granátů na každých deset granátů vystřelených ruskými silami a někdy i méně, podotkl v neděli podle ISW velitel ukrajinského uskupení Chortycja Nazar Vološyn. Ukrajinské dělostřelectvo je však přesnější, tvrdí Vološyn.

Už ve své analýze z předchozího dne ISW upozornil, že Rusko by nedostatek munice mohlo využít k ovládnutí města Časiv Jar v příštích týdnech. Město leží západně od Bachmutu.

Výpadek americké pomoci se znatelně podepisuje na frontě, upozorňují dlouhodobě ukrajinští představitelé i západní média. Balík v únoru schválil Senát USA, ale republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej odmítá předložit k hlasování v Kongresu. Návrh se týká zahraniční pomoci a kromě více než 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu Kč) pro Ukrajinu zahrnuje i finance pro jiné americké spojence, včetně Izraele. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson ale v pondělí uvedl, že Kongres bude tento týden projednávat finanční pomoc Izraeli a Ukrajině odděleně.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď