Karel III. se poprvé od diagnózy rakoviny vrátil k plnění veřejných povinností

foto Ilustrační foto - Britský král Karel III., 30. dubna 2024, Londýn.

Londýn - Britský král Karel III. se poprvé od únorové diagnózy rakoviny vrátil k plnění svých veřejných povinností. Navštívil zdravotnické zařízení v Londýně, které se specializuje právě na léčbu tohoto onemocnění. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž se pětasedmdesátiletý monarcha, kterého doprovodila královna Camilla, usmíval a působil zdravě.

Fotogalerie

Karel III. trpí neupřesněnou formou rakoviny a podstupuje léčbu, při níž se od února omezil na plnění povinností, které nezahrnují veřejné vystupování. Na konci března se ale například zúčastnil velikonoční bohoslužby.

O tom, že se král vrátí k plnění svých veřejných povinností, Buckinghamský palác informoval minulý týden v pátek. Podle Reuters ale král zatím bude mít omezený veřejný program, aby se minimalizovala jakákoli zdravotní rizika. Například v červnu by se ale měl zúčastnit vzpomínkových akcí u příležitosti 80. výročí vylodění v Normandii a také hostit japonský císařský pár na státní návštěvě.

Také server BBC News minulý týden napsal, že královo oznámení neznamená jeho úplný návrat k veřejnému vystupování, ale spíše "pozitivní signál". "Je to zpráva opatrného optimismu, ale králova léčba, která započala v únoru, stále pokračuje a žádný termín jejího ukončení zatím oznámen nebyl," uvedl.

S rakovinou se léčí i další členka nejvyšších kruhů britské královské rodiny, a to princezna Kate, manželka nástupce trůnu prince Williama. Kate po týdnech spekulací v březnu uvedla, že po lednové operaci břicha podstupuje preventivní chemoterapii.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 21:00 11°C

Celá předpověď