Skandály oslabená AfD zahájila kampaň před volbami do EP

foto Spolupředsedkyně strany Alternativa pro Německo (AfD) Alice Weidelová na volební kampani strany k evropským volbám v Donaueschingenu, 27. dubna 2024.

Donaueschingen (Německo) - Skandály oslabená pravicově populistická strana Alternativa pro Německo (AfD) dnes zahájila kampaň před červnovými volbami do Evropského parlamentu (EP). Akce se kvůli špionážní aféře neúčastní lídr kandidátky Maximilian Krah. Informovala o tom agentura Reuters.

Fotogalerie

Podpora AfD, která na začátku roku soupeřila s konzervativci o přední příčky v průzkumech veřejného mínění v Německu, klesala ještě předtím, než byl tento týden zatčen Krahův asistent kvůli obvinění ze špionáže pro Čínu.

Oficiálního zahájení kampaně se podle informací ČTK nezúčastní ani dvojka eurokandidátky Petr Bystroň. Český Deník N a německý týdeník Der Spiegel koncem března informovaly, že jej česká Bezpečnostní a informační služba (BIS) podezírá, že přijímal úplatky od ruské vlivové organizace.

Bystroň tato obvinění označil za součást kampaně proti své osobě. Krah uvedl, že zůstává lídrem kandidátky, ale v kampani bude hrát méně významnou roli. V této fázi jsou už stranické kandidátní listiny konečné a už je nelze měnit.

Političtí odpůrci dlouhodobě AfD obviňují, že svými pravidelnými výzvami, aby Německo a Západ přestaly dodávat zbraně Ukrajině, slouží zájmům Ruska. V pátek zveřejněný průzkum veřejného mínění ukázal, že 75 procent Němců považuje zahraniční vlivové operace za nebezpečí pro svou zemi.

Spolupředseda strany Tino Chrupalla se při dnešním zahájení kampaně snažil přejít skutečnost, že skandály poškodily dva hlavní kandidáty před volbami 9. června, píše Reuters. Chrupalla uvedl, že Krah se na dnešní zahájení sám dobrovolně nedostavil.

"Chtěl bych poděkovat Maximilianu Krahovi za to, že řekl, že dnes nebude mluvit," řekl Chrupalla. "Jinak by to bylo všechno jen o Krahovi, Krahovi, Krahovi, zatímco dnes jde skutečně o AfD," dodal.

Zahájení ve městě, které je známé především jako pramen Dunaje, bylo pro stranu příležitostí zopakovat svá obvyklá témata včetně tvrzení, že migranti se do Německa hrnou kvůli sociálním dávkám. Zazněla také obvinění stran vládní koalice, že jsou posedlé povolováním "každoročních změn pohlaví". Nejhlasitější potlesk publika vyvolávaly slovní útoky na Zelené, především na ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

16°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď