Lipavský: Zlepšování podmínek v cizině je ze strany ČR investicí do bezpečnosti

foto První Národní rozvojový den na ministerstvu zahraničí, 25. dubna 2024, Praha. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Praha - Zlepšování podmínek v zahraničí je ze strany Česka nejen projevem dobré vůle, ale také investicí do vlastní bezpečnosti a prosperity. Na zahájení dnešního Národního rozvojového dne to řekl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Také podle prezidenta Petra Pavla, který se akce zúčastnil, by Česko mělo převzít svůj díl odpovědnosti jak z dobré vůle, tak v zájmu zachování vlastní bezpečnosti před krizemi, které mají potenciál překonávat hranice a ovlivnit bezpečnost a prosperitu ČR.

Fotogalerie

Globální krize jako pandemie, klimatická změna nebo válka na Ukrajině jsou podle Pavla událostmi, které proměňují mezinárodní prostředí a v propojeném světě mají vliv na životy všech. Investice do rozvojové a transformační pomoci podle něj mají potenciál předcházet krizím nebo je aspoň mírnit. Rozvojové a humanitární aktivity jsou podle něj celospolečenským tématem. "Češi ve sbírkách prokazují, že jim pomoc druhým není lhostejná," řekl prezident ve svém úvodním projevu k Národnímu rozvojovému dni. Připomněl pomoc Ukrajině, zejména pak ukrajinským uprchlíkům na českém území, kde byla podle něj vlna solidarity mimořádná.

Česko má dlouholetou tradici solidárního zahraničního působení a hraje aktivní roli ve vytváření stability v různých regionech světa, řekl Lipavský. Jako příklad zmínil dlouholeté partnerství s Bosnou a Hercegovinou, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. "Naší přidanou hodnotou jsou transformační zkušenosti, dlouholetá lidskoprávní tradice a také schopnost navazování partnerství napříč různými sektory," poznamenal ministr.

ČR podle Lipavského dokáže stále více ovlivňovat evropskou rozvojovou politiku, patří podle něj k hlavním podporovatelům prevence a snižování rizika katastrof v evropské i globální humanitární politice, pomohla také v Evropské unii prosadit lidskoprávní sankční mechanismus. Dnešní akce má podle ministra dát najevo, že humanitární, rozvojová a transformační pomoc je nedílnou součástí zahraniční politiky.

"Národní rozvojový den má k jednomu stolu přivést všechny aktéry, kteří se na pomoci podílejí, tedy státní instituce a zároveň organizace, které projekty implementují v zahraničí," řekl Lipavský ČTK. Diskusi je podle něj nutné vést mimo jiné o potřebě navýšit finanční příspěvek. Na rozvojovou pomoc bylo v rozpočtu ministerstva zahraničí pro rok 2024 vyčleněno 962 milionů korun, částka podle Lipavského dlouhodobě stagnuje.

Aktéři mají debatovat také o tom, jak pomoc lépe propagovat v Česku i v zemi, kde ČR působí. K tomu má sloužit logo, které ministerstvo dnes představilo. "Je to česká vlajka doprovozená anglickým textem 'Czech Aid', aby mu každý rozuměl," popsal Lipavský.

Česko poskytuje humanitární pomoc například zemím postiženým přírodními katastrofami nebo válečnými konflikty. Pomáhá také v rámci dlouhodobé rozvojové spolupráce, mimo jiné v Etiopii či Zambii. V zahraničí pomáhají i české neziskové organizace, univerzity a firmy, třeba společnost Člověk v tísni, organizace ADRA ČR nebo Charita ČR.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 21:00 15°C

Celá předpověď