Odpadlík Péter Magyar přinesl řadě Maďarů naději, že změna je možná

foto Ilustrační foto - Maďarská opozice dnes u příležitosti státního svátku uspořádala v Budapešti protivládní demonstraci, které se podle odhadů agentury AP zúčastnilo asi 10.000 lidí. Nový opoziční lídr Péter Magyar (na snímku), podnikatel s někdejšími vazbami na vládní stranu Fidesz premiéra Viktora Orbána, během protestů oznámil, že se chystá založit novou stranu s cílem zbavit Fidesz po 14 letech moci. 15. března 2024. 

Budapešť - Před třemi měsíci ho prakticky nikdo neznal. Dnes plní stránky maďarského i zahraničního tisku, na náměstí dokáže přilákat i desítky tisíc lidí a je považován za hlavního vyzývatele maďarského premiéra Viktora Orbána v červnových volbách do Evropského parlamentu. Péter Magyar se během několika týdnů změnil z člověka, který byl součástí systému budovaného Orbánovou stranou Fidesz, v jeho nejhlasitějšího kritika. V nadcházejících volbách by podle zatím posledního průzkumu veřejného mínění mohla Magyarova strana získat až 14 procent hlasů. Politologové, které ČTK oslovila, se shodují, že Magyar přinesl řadě zklamaných maďarských voličů především novou naději, že změna je možná.

Maďarskou politikou, které od roku 2010 dominuje premiér Orbán a jeho strana Fidesz, na počátku únoru otřásla nebývalá aféra. Vyšlo totiž najevo, že prezidentka Katalin Nováková udělila v dubnu 2023 milost muži odsouzenému do vězení za to, že kryl sexuální zneužívání chlapců svým nadřízeným v dětském domově ve městě Bicske. Prezidentka se 10. února pod tlakem veřejného mínění a podle maďarských opozičních médií na přímý pokyn premiéra Orbána vzdala funkce hlavy státu. Týž den na facebooku oznámila svou rezignaci na poslanecký mandát i bývalá ministryně spravedlnosti Judit Vargová, která milost spolupodepsala. O Vargové se přitom hovořilo jako o jedničce na kandidátce Fideszu pro červnové volby do Evropského parlamentu. Jen několik hodin po odchodu Vargové vstoupil do arény maďarské politiky Péter Magyar, její bývalý manžel.

"Byl to zcela neznámý člověk, byl to kdysi manžel ministryně spravedlnosti, byl pevně integrovaný v systému," řekla o Magyarovi v rozhovoru s ČTK profesorka Ellen Bosová, politoložka a prorektorka Andrássyho univerzity v Budapešti. Magyar za vlád Fideszu působil na ministerstvu zahraničí i v úřadu premiéra, získal také lukrativní posty v několika státních podnicích. Po aféře kolem prezidentské milosti ale veřejně vystoupil a prohlásil, že Orbánův systém opouští. "Začal tvrdě kritizovat systémovou korupci... Že je Maďarsko zkorumpovaná země sice nikoho nepřekvapovalo, ale že to potvrdil někdo z nejužšího okruhu premiéra Orbána a konkrétně to doložil, to bylo nové," dodává Bosová.

Také podle politologa Róberta Lászlóa z nezávislého maďarského think tanku Political Capital je pro Magyarovu popularitu zásadní, že "přichází zevnitř systému a ví, jak Orbánův svět funguje". Zároveň podle něj hovoří radikálně a lidem říká, co chtějí slyšet. "Neříká ale nic nového. Opakuje jen to, co opozice říká každý den posledních 14 let," dodal László v rozhovoru s ČTK. Důležité bylo podle něj také načasování Magyarova vstupu do politiky, které nebylo sice zcela plánované, ale ani úplně spontánní. "Zjevně jisté plány měl, jinak by si nepořizoval doma tajně nahrávky rozhovorů s vlastní ženou," řekl László.

Společnost Magyar proti vládě mobilizuje v době před dvojími volbami. V neděli 9. června se uskuteční v Maďarsku volby do Evropského parlamentu a zároveň komunální volby, v nichž se hraje i o křeslo starosty dvoumilionové Budapešti. "Magyar chce porazit režim a prvním krokem na této cestě jsou volby do Evropského parlamentu," řekl László. Z administrativních důvodů musel ovšem Magyar najít stranu, která už byla registrovaná pro evropské volby, aby mohl kandidovat. Zvolil si stranu Tisztelet és Szabadság (TISZA), což v překladu znamená Respekt a svoboda. Její zkratka je navíc maďarským způsobem zápisu řeky Tisa, označované někdy za "nejmaďarštější z řek".

Poté, co se Magyarovi na začátku dubna podařilo v Budapešti přilákat na protivládní demonstraci několik desítek tisíc lidí, zahájil turné po regionech. Úterní manifestace v jihomaďarském městě Pécs - pátém největším v zemi - se podle odhadu listu Népszava zúčastnilo až 10.000 lidí. Magyar přitom obratně vystupuje i na sociálních sítích. Například kandidátku do evropského parlamentu složil pomocí veřejného on-line hlasování, kterého se v zemi s osmi miliony oprávněných voličů zúčastnilo téměř 100.000 lidí. "To ukazuje, že Magyar skutečně vzbudil velký zájem," řekl k tomu László.

Velkou neznámou nyní je, komu nová hvězda politické scény nakonec uškodí nejvíce. Hlásí se sice ke konzervativním hodnotám, podobně jako premiér Orbán, podle odborníků se ale zdá, že v nadcházejících volbách zásadně oslabí spíše opoziční strany, z nichž většina se hlásí ke středu či levici. "Zdá se, že je existenčním rizikem pro všechny opoziční strany a - ne sice existenčním - ale obrovským rizikem pro Fidesz," řekl László. Podle Bosové pak dokládá nervozitu Fideszu mimo jiné to, že strana proti Magyarovi "spustila svou propagandistickou mašinérii", do které se zapojil i ministr Antal Rogán považovaný za "Orbánova hlavního propagandistu". Na veřejnosti se tak začaly objevovat detaily z Magyarova rozvedeného manželství s exministryní Vargovou. V provládních médiích se psalo mimo jiné o tom, že se Magyar projevoval násilnicky. V posledních dnech se v Maďarsku objevily také billboardy placené stranou Fidesz, na nichž je zobrazena předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová - už tradiční terč kampaní Fideszu - a mezi jejími sluhy, kteří servírují "válku, migraci a gender", se objevuje kromě zástupců tradičních opozičních stran právě i Magyar.

Někteří zástupci maďarských opozičních stran, s nimiž ČTK hovořila, připouštějí, že by pro ně Magyar mohl představovat hrozbu. "Pro mou stranu je velkou hrozbou," řekl například předseda pravicové strany Jobbik Márton Gyöngyösi. "Naším hlavním programem bylo představovat alternativu pro zklamané voliče Fideszu... Péter Magyar je mladý, pohledný, stal se nyní pro Maďary mesiášem," dodal. Podle průzkumu agentury Závecz z tohoto týdne čerpá TISZA svou podporu především mezi dosavadními nevoliči a mezi voliči liberální strany Momentum a původně satirické Maďarské strany dvouocasého psa (MKKP). Katalin Csehová, europoslankyně a členka vedení strany Momentum, ČTK řekla, že doufá, že Magyarovým cílem není zničit současnou opozici, ale přilákat nové voliče. "Musíme se všichni spojit, pokud chceme změnit tento zkorumpovaný, nenávistný, populistický režim," uvedla. Výrazně se proti Magyarovi vyhranila kandidátka MKKP do Evropského parlamentu Marietta Leová, podle níž se zařadí spíše k tradičním politikům. "Nepotřebujeme mesiáše, potřebujeme tisíce a tisíce lidí, kteří vykydají hnůj a udělají z Maďarska lepší místo," řekla ČTK.

Zvláštností celého předvolebního klání přitom je, že Magyar opakovaně prohlašuje, že se nehodlá stát europoslancem a v případě zisku mandátu se ho vzdá a bude dál pracoval v Maďarsku na porážce Orbána a jeho strany Fidesz. Podle politologa Lászlóa je však otázkou, zda bude schopen Magyar "udržet společnost ve varu" déle než čtyři měsíce. "Nejsem si jistý, jestli nadšení kolem Pétera Magyara vydrží až do roku 2026," dodal s odkazem na rok, kdy by se měly v Maďarsku konat další parlamentní volby.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď