Pavel dnes přijme nového ředitele NBÚ Čuřína, seznámí se s jeho koncepcí

foto Ilustrační foto - Ředitelem Národního bezpečnostního úřadu bude od května nynější bezpečnostní ředitel úřadu vlády Jan Čuřín (na snímku ze 14. března 2024). O jmenovnání dnes rozhodla vláda.

Praha - Prezident Petr Pavel dnes na Pražském hradě přijme nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) Jana Čuřína. Dosavadní bezpečnostní ředitel úřadu vlády nahradí na začátku května ve funkci Jiřího Langa. Před měsícem o tom rozhodla vláda. Čuřín Pavlovi představí svá hlavní koncepční témata, uvedl odbor komunikace prezidentské kanceláře.

Čuřín vystudoval Pedagogickou fakultu Univerzity Karlovy, po několikaleté pedagogické praxi začal pracovat v NBÚ. Začínal jako referent v bezpečnostním odboru a odboru personální bezpečnosti a bezpečnostní způsobilosti, poté byl vedoucím oddělení vnitřní bezpečnosti v bezpečnostním odboru, odcházel z funkce vedoucího oddělení v odboru personální bezpečnosti ozbrojených sil a bezpečnostních sborů. Od května 2015 pracoval na úřadu vlády, nejprve vedl oddělení vnitřní bezpečnosti a v prosinci 2017 se stal bezpečnostním ředitelem.

Poslancům bezpečnostního výboru Čuřín v polovině března řekl, že se po nástupu plánuje seznámit s aktuální agendou, personálním obsazením a ekonomickou situací úřadu. Chce se zaměřit na zefektivnění bezpečnostního řízení, celkovou revizí by podle něj bylo možné snížit počet žádostí o prověrky. Hodlá se věnovat i kontrole a metodice, NBÚ by se podle něj měl stát národní autoritou v utajovaných informacích například pří výkladu příslušné legislativy.

Hlavním úkolem NBÚ je prověřování osob, které přicházejí do styku s utajovanými skutečnostmi, a prověřování firem, které se podílejí na strategických zakázkách. Vydáním osvědčení nebo dokladu o bezpečnostní způsobilosti úřad garantuje, že u jeho držitele nebyly zjištěny skutečnosti, které by mu bránily mít přístup k utajovaným informacím nebo vykonávat citlivé činnosti.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 03:00 14°C

Celá předpověď