Pavel hovořil s jordánským králem o vývoji konfliktu na Blízkém východě

foto Ilustrační foto - Český prezident Petr Pavel.

Praha - Prezident Petr Pavel telefonicky hovořil s jordánským králem Abdalláhem II. Mluvili o variantách dalšího možného vývoje na Blízkém východě či o možnostech humanitární pomoci civilistům v Gaze. Na webu to uvedl odbor komunikace prezidentské kanceláře.

Pavel Abdalláha II. ujistil, že země sdílí zájem zabránit dalšímu vyhrocení blízkovýchodního konfliktu. "Mluvili jsme o variantách dalšího možného vývoje v regionu i o možnostech humanitární pomoci civilistům v Gaze. Budeme nadále v úzkém kontaktu s našimi partnery, připraveni pomoci bezpečnostní situaci uklidnit," uvedl český prezident.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy v odvetě za teroristický útok z loňského 7. října, při němž ozbrojenci Hamásu a spřízněných skupin v jižním Izraeli pozabíjeli téměř 1200 lidí a dalších asi 250 unesli na palestinské území. Při odvetném bombardování a pozemní ofenzivě zahynulo v Pásmu Gazy podle aktuální bilance úřadů ovládaných Hamásem nejméně 34.262 Palestinců a dalších 77.229 utrpělo zranění.

Mezi mrtvými je podle Izraele přes 13.000 bojovníků Hamásu, většinu obětí však tvoří civilisté. Na izraelské straně v pozemních bojích podle armády padlo 262 vojáků. Údaje znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

Před necelými dvěma týdny poprvé přímo na Izrael zaútočil Írán, když na jeho území vyslal přes 300 raket a útočných dronů. Izrael s pomocí spojenců však téměř všechny střely zlikvidoval, škody vznikly minimální. Podle Teheránu šlo o odvetu za Izraeli připisovaný vzdušný úder na konzulát v Damašku z 1. dubna, který mezi jinými zabil sedm důstojníků íránských revolučních gard.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

16°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 09:00 18°C

Celá předpověď