Pošta čelí další vlně podvodných zpráv, které lákají údaje k účtům

foto Počítač. Ilustrační foto.

Praha - Česká pošta v poslední době opět zaznamenala vlnu podvodů, při nichž je zneužito její jméno v podvodných zprávách o doručovaných zásilkách. Cílem útočníků je získat od klientů pošty přístupové údaje k jejich elektronickému bankovnictví. Pošta to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Nejčastěji jde o falešné oznámení nedoplatku za poštovní zásilku, kdy se útočník pod záminkou doplatku formou elektronické platby dostane k údajům o platební kartě a obratem oběti konto vykrade. Typickým příkladem je SMS zpráva, že objednaný balík je na cestě ke kupujícímu a zbývá uhradit potřebnou částku, často v řádu desetikorun, aby mohla být zásilka doručena. Ve zprávě je přiložený odkaz, který kupujícího přesměruje na platební bránu, kde má klient vyplnit údaje ze své platební karty.

Podle mluvčího Ivo Vysoudila Česká pošta tento způsob úhrady nevyužívá. Nedoplatek na jakékoli službě není možný, protože platbu provádí vždy odesílatel a pokud jde o dobírku, platí příjemce přímo doručovateli při předání. Vždy je však možnost, pokud si uživatel není jistý, obrátit se na kteroukoli pobočku pošty nebo na infolinku.

"Žádáme klienty, aby si dávali zvýšený pozor na všechny příchozí e-maily či zprávy, především z neznámých adres a adres, na které upozorňujeme na webových stránkách. Těmto formám útoku se dá velmi těžko předcházet a ke zneužití může být útočníky využit jakýkoliv subjekt státní, veřejné nebo komerční sféry," uvedl mluvčí Ivo Vysoudil.

Všechny falešné zprávy, které pošta obdrží, zveřejňuje na svých webových stránkách jako varování. Na stejném místě jsou také rady a postupy, jak phishingový útok rozpoznat. Na tuto stránku se uživatelé dostanou jednoduše z hlavní stránky webu po kliknutí na banner nebo jej naleznou zde: www.ceskaposta.cz/o-ceske-poste/bezpecnostni-informace.

Základním ověřovacím údajem je číslo balíku, které lze zjistit v aplikaci Pošta on-line nebo na webu www.postaonline.cz/trackandtrace, pokud číslo neexistuje, jde o podvrh. Uživatelé by také nikdy neměli otevírat neznámé či podezřelé odkazy.

Pošta se s podobnými útoky potýkala i v minulosti, stejně jako další kurýrní firmy, jako je DHL nebo Zásilkovna.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď