Reuters: Nemoc otce a manželky strhává pozornost na budoucího britského krále

foto Korunovace krále Karla III., 6. května 2023, Londýn. Princ William a princezna Kate.

Londýn - Jako následník trůnu a syn zesnulé princezny Diany je 41letý princ William zvyklý na pozornost, kterou poutá britská královská rodina. Vzhledem k tomu, že se jeho otec král Karel a manželka Kate kvůli léčbě rakoviny neúčastní veřejných akcí, se ale dostal do hledáčku médií a veřejnosti jako nikdy předtím, napsala agentura Reuters.

Od chvíle, kdy v září 2022 zemřela jeho babička, královna Alžběta, si musí být až příliš dobře vědom "děsivé" reality svého osudu, řekla Anna Whitelocková, která se zabývá dějinami britské monarchie. "Ví, že musí být připraven stát se králem," dodala.

"Když se objevila (králova) diagnóza rakoviny, jsem si samozřejmě jistá, že jeho první reakcí byla starost o otce. Ale je tu také velká tíha odpovědnosti, která najednou začíná tak trochu padat na jeho bedra. A jsem si jistá, že si to velmi, velmi dobře uvědomuje," uvedla Whitelocková.

William byl v minulém desetiletí v centru několika zlatých let královské rodiny, kdy veřejnost oslavovala a dávala najevo svou podporu při jeho svatbě s Kate v roce 2011, při narození jejich tří dětí a při milnících vlády jeho babičky Alžběty.

V posledních několika letech však došlo také k vysoce medializované rozepři s princem Harrym, který se i se svou manželkou Meghan vzdal královských povinností a následně tuto instituci kritizovali. Nechyběl ani skandál kolem přátelství jeho strýce prince Andrewa se zesnulým sexuálním delikventem Jeffreym Epsteinem.

Po smrti Alžběty a jejího manžela Philipa v předchozím roce se monarchie znatelně zmenšila, což ještě zvýraznila současná nepřítomnost 75letého Karla a Kate.

"Musí být naprosto zničený a mít strach o svou ženu, o své děti a o svého otce, navíc ke všem problémům, které měl se svým bratrem," řekla královská životopiskyně Claudia Josephová. "Myslím, že je to velmi těžké. Ale... on něco vydrží. Je velmi stoický," dodala.

To kontrastuje s rokem 2017, kdy bulvární noviny prezentovaly Williama jako "pracovně nesmělého". Od té doby však na sebe bere stále více královských povinností a získává si pochvalu za prosazování různých témat, včetně životního prostředí a duševního zdraví.

"Jsem si jistý, že až přijde čas, princ William se do toho pustí," řekl Robert Hardman, autor nedávného životopisu Karla III.

"Viděli jsme, jak po smrti Alžběty II. - nejdéle žijící a nejdéle vládnoucí panovnice v naší historii - lidé přemýšleli, jak na ni navázat. No, odpověď zní: monarchie se s tím vyrovná," uvedl Hardman.

Ačkoli role monarchy má být nepolitická hlava státu, podle Whitelockové by pro Williama bylo velmi obtížné trávit čas ve funkci krále jen nošením rób a stříháním stuh. Mnoho lidí by ve skutečnosti uvítalo "akčnějšího monarchu", dodala.

"Myslím, že v příštích několika letech bude opravdu zajímavé sledovat, zda jsou na to lidé připraveni, nebo zda existuje určitá hranice, kterou nakonec bude muset jasně stanovit, že nepřekročí," uvedla Whitelocková.

Princ se neostýchá říkat své názory a kritizovat světové lídry kvůli životnímu prostředí. V únoru vyjádřil znepokojení nad válkou mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy a uvedl, že bylo zabito příliš mnoho lidí: šlo o neobvykle přímé vyjádření britského královského dvora.

"Myslím, že královská rodina se musí modernizovat a vyvíjet podle toho, jak jde dál, a musí zůstat relevantní," řekl William v roce 2016, když se ho BBC zeptala na jeho budoucnost ve funkci krále. "To je pro mě výzva, jak udělat královskou rodinu relevantní v příštích 20 letech, a může to být za 40 let, může to být za 60 let a já nemám tušení, kdy to bude. Doufám, že se mi to podaří," dodal.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď