Ruské regiony začínají rušit přehlídky k 9. květnu, upozornil server

foto Ilustrační foto - Tradiční vojenská přehlídka v Moskvě k výročí vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce, 9. května 2023. Historický tank T-34, který patří k symbolům sovětského vítězství v druhé světové válce.

Moskva - Přinejmenším pět ruských regionů se rozhodlo neuspořádat vojenské přehlídky na Den vítězství, kterým si země 9. května připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem. Děje se tak kvůli hrozbě útoků z Ukrajiny, proti které Rusko vede už více než dva roky válku, upozornil server The Moscow Times.

V Kurské oblasti, která sousedí s Ukrajinou, úřady zrušily všechny hromadné akce, s výjimkou položení věnce k věčnému ohni, uvedl gubernátor Roman Starovojt. "Vzpomínkové akce na počest Dne vítězství uspořádáme v přímém přenosu na internetu. Navrhneme obyvatelům oblasti, aby portréty svých příbuzných, kteří se zúčastnili války, vyvěsili v oknech domů a aut," oznámil.

Příslušníci policie a dalších bezpečnostních složek budou podle gubernátora ve zvýšené pohotovosti už od konce dubna. Současně vybídl obyvatele k maximální ostražitosti a k uposlechnutí pokynů úřadů v případě, že vyhlásí poplach varující před nebezpečím raketového ostřelování či náletu dronů.

Kvůli pravidelnému ostřelování se akcí v ulicích zřekl i další pohraniční region, Belgorodská oblast. Portréty příbuzných, kteří bojovali ve válce, mají obyvatelé oblasti vystavit na sociálních sítích.

Zmíněné portréty předků-válečných veteránů Rusové v dřívějších letech brali do průvodů, které následovaly po vojenské přehlídce.

Omezit oslavy Dne vítězství se rozhodli také v Brjanské oblasti "v souvislosti s vysokou mírou teroristického nebezpečí". Region se bude muset obejít bez přehlídky i ohňostroje. Zdržet se velkých oslav mají také v Pskovské oblasti. "Přijali jsme rozhodnutí, že je účelné se letos zřeknout nejmasovějších akcí, zejména přehlídky," oznámil gubernátor Michail Vedernikov. Bez přehlídky se obejdou rovněž v Rjazani, dodal portál.

V Sevastopolu na anektovaném ukrajinském poloostrově Krymu se podle listu Komsomolskaja pravda má přehlídka konat, ale bez námořní části. Té tradičně velel velitel Černomořské flotily. Ale vzhledem k útokům ukrajinských dronů a střel dospěly úřady k názoru, že takový podnik by nebyl bezpečný.

Od začátku války přišla Černomořská flotila o vlajkovou loď, pět velkých výsadkových lodí a celkově ztratila asi třetinu své bojové síly, dodal portál. Loni se velkého slavení Dne vítězství, který v Rusku patří k hlavním svátkům, zřeklo celkem 23 regionů, připomněly The Moscow Times.

Rusko si připomíná porážku nacistického Německa o den později než Evropa, protože v okamžiku podepsání německé kapitulace bylo v Moskvě vzhledem k časovému posunu už po půlnoci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď