Rusko útočilo na Dněpropetrovskou oblast, zemřelo osm lidí včetně dvou dětí

foto Hasiči zasahují u požáru budovy v ukrajinském městě Dnipro po ruském útoku, 19. dubna 2024.

Kyjev - Rusko v noci zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny a zabilo nejméně osm lidí, včetně dvou dětí, informoval šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak. Dalších 29 lidí podle ukrajinských úřadů utrpělo zranění. Rusové zasáhli železniční infrastrukturu, provoz dočasně přerušilo nádraží v Dnipru.

"Dněpropetrovská oblast zažila peklo. Koho Rusové chtějí zlomit svými raketami? Nikdo se při společném neštěstí neumí sjednotit tak jako Ukrajinci," napsal Lysak na telegramu.

Mezi oběťmi jsou děti ve věku osmi a 14 let. Úřady původně informovaly, že zemřel i šestiletý chlapec, Lysak ale později uvedl, že byl v těžkém stavu, ale lékařům se ho podařilo zachránit.

Šest lidí přišlo o život v Synelnykove, kde bylo poškozeno přes deset domů, další dva lidé v hlavním městě regionu Dnipru, odkud je podle Lysaka hlášeno 19 zraněných. Tam byl v centru zasažen vícepatrový obytný dům, který začal hořet.

Ve městě byl na sobotu vyhlášen smutek, oznámil starosta Dnipra Borys Filatov.

Mezi mrtvými je jedna zaměstnankyně ukrajinských drah, dalších sedm železničářů při útocích v Dněpropetrovské oblasti utrpělo zranění, informovala společnost Ukrzaliznycja. Po několika hodinách obnovila provoz na nádraží v Dnipru.

Podle Lysaka protivzdušná obrana sestřelila 11 z 16 raket a devět z deseti dronů, které na Dněpropetrovskou oblast útočily.

Už ve čtvrtek Rusové z těžkého dělostřelectva ostřelovali Nikopol a pod palbou byl i Marhanec, kde byly poškozeny dva domy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu apeloval na spojence své země, aby jí poskytli systémy protivzdušné obrany. Na telegramovém účtu napsal, že "každý politický představitel, který pomáhá přesvědčit naše partnery, že systémy protivzdušné obrany by nyní neměly být rozmístěny ve skladech, ale ve městech a obcích, které jsou napadány teroristy, každý ... zachraňuje životy".

Rusko v posledních týdnech zesílilo raketové útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a další cíle, čímž zemi škodí i v místech vzdálených stovky kilometrů od fronty, zatímco na jejím východním úseku ruské jednotky pomalu postupují, připomíná agentura Reuters.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď