Situace na Blízkém východě a Ukrajině by mohla vést k dalším migračním vlnám

foto Předseda senátního Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer vystoupil na tiskové konferenci po jednání výboru, který projednal v režimu důvěrné bezpečnostní situaci v ČR společně se zástupci BIS, ÚZSI, NÚKIB, Vojenské zpravodajství a dalšími, 16. dubna 2024, Praha.

Praha - V případě zhoršení situace na Blízkém východě by Evropa mohla podle předsedy senátního bezpečnostního výboru Pavla Fischera čelit novým migračním vlnám. Podobně je možný i příchod dalších desetitisíců ukrajinských uprchlíků kvůli pokračující ruské agresi. Fischer to dnes uvedl po uzavřeném jednání výboru se zástupci českých tajných služeb. Pokládá proto za zodpovědné nastolit možné scénáře, "než budou aktuálně k řešení jako nějaká krize".

Ukrajina se brání rozsáhlé ruské invazi už více než dva roky. Ukrajinské armádě se však v posledních týdnech nedaří zastavit ruský postup kvůli nedostatku munice. Rusko se po březnových prezidentských volbách, v nichž opět zvítězil Vladimir Putin, podle některých zdrojů připravuje na rozsáhlou ofenzivu, k níž by mohlo přistoupit na konci jara nebo v létě.

Konflikt na Blízkém východě rozpoutal před půl rokem teroristický útok palestinského hnutí Hamás na jih Izraele. Důsledkem byla vojenská operace izraelské armády v Pásmu Gazy, přičemž snaha vymýtit Hamás přinesla i vysoké ztráty mezi palestinskými civilisty. Židovský stát si zároveň na jihu Libanonu vyměňuje údery s hnutím Hizballáh, které má dlouhodobou íránskou podporu. Napětí v regionu zvýšil víkendový letecký útok na Izrael z Íránu, který Hamás podporuje.

Obě oblasti mají příští týden navštívit senátorské delegace. Zástupci výborů pro lidská práva a pro záležitosti EU v čele s místopředsedou horní parlamentní komory Jiřím Drahošem (za STAN) mají podniknout cestu do Egypta, který sousedí i Izraelem. Další členové evropského výboru a také hospodářského výboru mají na programu cestu do Moldavska, které leží mezi Ukrajinou a Rumunskem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď