Stárek: Restaurace v ČR mají na Velikonoce asi o pětinu méně rezervací než loni

foto Restaurace, kuchyň stravování – ilustrační foto

Praha - Restaurace v Česku mají na letošní Velikonoce zhruba o pětinu méně rezervací než loni. ČTK to řekl prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek. Důvodem je podle něj to, že lidé stále šetří a částečně také opadl zvýšený zájem z posledních dvou let, které vyvolalo zrušení covidových restrikcí. Růst návštěvnosti Luboš Kastner z Českého gastronomického institutu očekává v mezitýdenním srovnání, i když by měl být nižší než loni. Zatímco v minulém roce činil 17 procent, tento rok se bude pohybovat nejspíš mezi deseti a 15 procenty, řekl ČTK.

"Ceny v restauracích bohužel i v letošním roce mírně vzrostly," uvedl Stárek. Lidé si podle něj objednávají méně jídla a pití. "Velikonoce jsou však obdobím, kdy si možná budou chtít dopřát větší zážitky i v restauracích," doplnil. O velikonočních svátcích podle něj roste poptávka po pivu, točeném i speciálech, a to o deset až 20 procent.

"Podle zpráv z trhu mají letošní Velikonoce o trochu menší náběh, co se rezervací týče. Velmi poptávku ovlivní počasí," řekl Kastner. Právě příznivé teploty, které se například v sobotu podle předpovědi Českého hydrometeorologického úřadu mají vyšplhat až k 23 stupňům, podle Kastnera povedou k tomu, že budou lidé grilovat na svých zahrádkách, a návštěvu restaurace tak třeba vynechají. "Snad se to nevyplní a lidé si zajdou užít Velikonoce i do restaurací. Ty povětšinou chystají speciální menu," doplnil.

V minulém roce podle Kastnera nejvíce lidí do restaurací zavítalo na Zelený čtvrtek, následovaly škaredá středa a velikonoční neděle. Na Velikonoční pondělí pak podle něj měla asi třetina podniků zavřeno. "V péči o hosta jsou stále velké rozdíly a host odměňuje ty, kteří udělají v tomto směru o krok více," řekl.

Negativně letos restaurace podle Kastnera ovlivňuje zvýšení spotřební daně na alkohol. Především zájem o tvrdý alkohol od ledna klesl o více než 15 procent, řekl. Kromě toho se do základní sazby DPH 21 procent přesunulo točené pivo a většina nápojů. "A to samozřejmě má vliv na poptávku, která bude logicky slabší. Přijde méně lidí a utratí méně. Ekonomické zákony platí v gastru dokonale," uvedl Kastner.

Tržby na Velikonoce se pak v restauracích Coloseum mimo nákupní centra blíží jiným svátečním dnům. "Lidé se pomalu smiřují s vyššími cenami v restauracích, které vyrostly v důsledku inflace, vyšších nákladů na vstupní suroviny nebo požadavků konsolidačního balíčku," řekl ČTK manažer značky Petr Vlastník. Speciální velikonoční menu podle něj restaurace Coloseum letos neplánují.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď