Ukrajina obdržela od Světové banky úvěr za 1,5 miliardy dolarů, uvedl Šmyhal

foto Chorvatský premiér Denys Šmyhal hovoří na mezinárodní konferenci ve švýcarském Luganu, 4. července 2022.

Kyjev - Ukrajina v rámci programu Světové banky (SB) obdržela úvěr v objemu 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun), uvedl dnes ukrajinský premiér Denys Šmyhal. Půjčku Kyjev bránící se ruské invazi podle něj využije na rozpočtové, sociální a humanitární výdaje.

Nový balík pomoci od Světové banky financovala Británie a Japonsko - Londýn poskytl 516 milionů dolarů (12 miliard Kč) a Tokio 984 milionů dolarů (23 miliard Kč), napsal na sociální síti X Šmyhal.

Ukrajina se spoléhá na finanční pomoc od svých zahraničních partnerů, aby byla schopna pokrýt rozpočtový deficit, uvedla agentura Reuters. V prvních dvou měsících letošního roku se ale zahraniční pomoc snížila, přičemž roli sehrála i politická situace ve Spojených státech, kde finanční balík několik měsíců v Kongresu blokovala Republikánská strana.

V březnu se Kyjevu podařilo ze zahraničí získat přibližně devět miliard dolarů (210,5 miliardy Kč), uvedlo ukrajinské ministerstvo financí. Mezi dárci byly Evropská unie, Kanada, Japonsko, Mezinárodní měnový fond (MMF) a Británie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 19°C

Celá předpověď