USA i Evropa musejí aktivně pomáhat Ukrajině, řekl Fiala po schůzce s Bidenem

foto Český premiér Petr Fiala se v Bílém domě setkal s americkým prezidentem Joem Bidenem, 15.dubna 2024, Washington.

Washington - Evropa i Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině a nemohou připustit, aby ruská agresivní politika zvítězila. Uvedl to český premiér Petr Fiala po dnešním setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem, které označil za velmi přátelské. Biden podle Fialy opakovaně ocenil roli České republiky v současném světě, mimo jiné českou iniciativu nakoupit munici pro Ukrajinu, i vzájemné vztahy. Ministerský předseda to řekl novinářům na brífinku, který se odehrál hned po schůzce přímo před Bílým domem.

"Bylo to jednání velmi přátelské. Prezident Biden opakovaně ocenil roli České republiky v současném světě, naše vzájemné vztahy a velmi pozitivně se vyjadřoval o České republice," uvedl Fiala.

Jedním z hlavních témat jednání byla ruská invaze na Ukrajinu. Fiala uvedl, že se s Bidenem shodli na potřebě pokračovat v pomoci Ukrajincům. "Jak Evropa, tak Spojené státy musejí aktivně pomáhat Ukrajině, protože nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila svůj úspěch," řekl Fiala, kterého v úterý čeká jednání s představiteli amerického Kongresu i o balíku pomoci, který zatím neodhlasovala americká Sněmovna reprezentantů.

Balík v únoru schválil Senát USA, ale republikánské vedení Sněmovny reprezentantů jej odmítá předložit k hlasování. Návrh se týká čistě zahraniční pomoci a kromě financí pro jiné spojence zahrnuje také více než 60 miliard dolarů (asi 1,4 bilionu Kč) pro Ukrajinu.

Na schůzce Fiala s Bidenem probírali také ekonomické vztahy mezi Českem a Spojenými státy, před jednáním premiér uvedl, že se v poslední době tyto vztahy rozvíjejí a je třeba jim dát impuls.

"Naši američtí přátelé jsou si dobře vědomi toho, že už i české firmy působí na americkém trhu, investují tady a zaměstnávají americké občany. A bavili jsme o možnostech posílení této spolupráce," řekl Fiala, podle kterého byla hlavním tématem v tomto případě jaderná energetika nebo potřeba dalších dodávek zkapalněného zemního plynu (LNG), který podle Fialy pomohl například Česku zbavit se závislosti na dodávkách ruského plynu

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď