Zelenskyj: Nebe na Ukrajině si zaslouží být bezpečné jako nebe v Izraeli

foto Ilustrační foto - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Brusel - Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu, ukrajinské nebe si zaslouží být stejně bezpečné, jako tomu bylo nedávno v Izraeli. Účastníkům summitu Evropské unie to dnes řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který se s nimi spojil prostřednictvím videokonference.

"Dnešní ráno začalo na Ukrajině dalším ruským teroristickým útokem. Zasáhli město Černihiv. Řízené střely proti civilním budovám. Poškozeno bylo mnoho domů a nemocnice, zcela zničen byl hotel. Lidé zůstali pod troskami. Celkem bylo zraněno více než 60 lidí, včetně dětí. Bohužel 17 lidí bylo zabito... a to se děje každý den," zahájil svou řeč před šéfy států a vlád Zelenskyj.

Podobné útoky podle ukrajinského vůdce ukazují, co nyní Ukrajinci nejvíce potřebují - protivzdušnou obranu. "Tady na Ukrajině, v naší části Evropy, bohužel, nemáme stejnou úroveň obrany, jakou jsme všichni před pár dny viděli na Blízkém východě, kdy se díky společnému úsilí spojenců podařilo sestřelit téměř všechny rakety a drony, které na Izrael zaútočily," uvedl Zelenskyj. "Stále se snažíme přesvědčit o tom, že potřebujeme ochránit Evropu před balistickými střelami a šáhedy (íránskými drony), před řízenými střelami a bombami, jak se to stalo na nebi v Izraeli a v dalších zemích regionu. Naše ukrajinské nebe a obloha našich sousedů si zaslouží stejnou bezpečnost," dodal a poděkoval těm, kteří již Ukrajině pomáhají. Zmínil zejména nedávné německé rozhodnutí o poskytnutí dalšího systému Patriot.

Nedávné ruské letecké útoky zaměřené na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a další cíle způsobily rozsáhlé škody. Ukrajinští představitelé dlouhodobě naléhají na západní spojence, aby Kyjevu poskytli více systémů protivzdušné obrany.

Izraelskému systému protivzdušné obrany se s pomocí mimo jiné Spojených států a Británie - tedy zemí, které podporují také ukrajinskou obranu proti ruské agresi - podařilo zabránit vážným škodám a obětem při víkendovém útoku, kdy Írán vyslal na Izrael více než 300 dronů a raket.

Zelenskyj unijním politikům řekl, že Ukrajina potřebuje pomoc i v oblasti energetiky. Rusko zničilo téměř veškerou výrobu ukrajinské tepelné energie. Útoky míří i na přehrady a vodní elektrárny. "Rusko si nadále brutálně pohrává i s bezpečností Záporožské jaderné elektrárny... a infrastruktura našich dalších jaderných elektráren a distribuční sítě jsou rovněž ohroženy ruským terorem. To lze zastavit pouze protivzdušnou obranou. Specifickými systémy jako Patriot, IRIS-T, SAMP-T, NASAMS… Systémy, které máte," prohlásil před vrcholnými představiteli sedmadvacítky ukrajinský prezident.

Kromě protivzdušné obrany Zelenskyj zmínil i další pomoc, kterou Kyjev nutně potřebuje. "Zbraně pro naše vojáky. Dělostřeleckou munici. Auta. Drony. Vše, co nám pomáhá udržet frontovou linii," vyjmenoval Zelenskyj. "Děkuji vám za vaše iniciativy... bohužel jsme ale ještě neviděli milion kusů dělostřelecké munice z Evropské unie, o kterých se tolik diskutovalo," dodal s tím, že pro vojáky na frontě to znamená, že musí na tolik potřebnou pomoc čekat. Vyzval proto k urychlení dodávek zbraní a munice.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 30.04.2024 ČTK

Reklama

26°C

Dnes je úterý 30. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 18°C

Celá předpověď