Peslarová je po zranění fit, na MS chce potvrdit pozici nejlepšího týmu z Evropy

foto Mediální den české hokejové reprezentace žen před odletem na MS do USA, 25. března 2024 Plzeň. Zleva Noemi Neubauerová (Brynäs IF), brankářka Klára Peslarová (Brynäs IF), Sára Čajanová (Brynäs IF). PC

Plzeň - Opět i s dlouhodobě nejlepší českou brankářkou Klárou Peslarovou v týmu se představí české hokejistky na blížícím se mistrovství světa v Utice v USA. Sedmadvacetiletá gólmanka se vážně zranila v říjnu 2022 a celou minulou sezonu musela vynechat. Teď už je fit a s reprezentací bude útočit na zisk třetí medaile za sebou.

"Určitě se těším. Byla jsem sezonu mimo hokej, mimo kolektiv a jsem nesmírně ráda, že jsem se letos mohla vrátit mezi holky," řekla Peslarová ČTK v Plzni, kde se evropská část týmu v neděli večer sešla před dnešním odletem do zámoří. "Jaký byl návrat po zranění? Bylo tam určitě natěšení. Šlo i o to, abych neuspěchala léčbu. Na led jsem se těšila, klub mi ve všem vyšel vstříc. Pomáhali mi. Návrat byl krásný," uvedla brankářka švédského Brynäs.

Peslarová působí na severu Evropy s krátkou přestávkou již od roku 2015. Do Brynäs přestoupila před dvěma lety, ale krátce po začátku sezony si při kolizi s protihráčkou přetrhla přední zkřížený vaz a postranní vaz v kolenu. Po zranění se vrátila ve velkém stylu.

"Po individuální stránce jsem si vylepšila statistiky. Dobré to bylo i z pohledu týmu. Přišla nějaká zranění, v play off jsme neměly některé klíčové hráčky, ale poradily jsme si," hodnotila Peslarová sezonu, ve které s Brynäs postoupila do semifinále play off.

V boji o postup do finále ale tým z Gävle prohrál s MoDo Hockey, kde působila v minulosti. "Nebrala jsem to osobně. Týmy se hodně obměňují a z doby, kdy jsem tam byla, tam zbyla možná polovina týmu. Já jsem se posunula za lepším. Soustředila jsme se na nás a bylo mi jedno, s kým hrajeme," řekla rodačka z Ostravy, pro kterou skončila klubová sezona před dvěma týdny.

Na MS se bude snažit týmu pomoct k další medaili. "Vypracovaly jsme se na pozici nejlepšího týmu v Evropě. Musíme ukázat, že jsme dravé a chceme vyhrát. Momentálně nás každý tým chce přehrát a porazit. Musíme si držet ambice kvalitního týmu," podotkla Peslarová.

Češky získaly před dvěma lety na MS nečekaně bronz, který loni obhájily. A medailové cíle mají i nyní. Jejich pozice se změnila. "Je to těžší. Když se to stalo poprvé, tak na nás nikdo netlačil. Měly jsme takový klid v duši a mohly jsme jen překvapit. Momentálně jde o obhajoby, týmy koušou a chtějí nás porazit," řekla Peslarová.

Za výhodu považuje skutečnost, že národní tým je celkem konsolidovaný. Do USA odletí jen dvě hráčky, které ještě na MS nestartovaly. Dalších 21 již získalo alespoň jednu medaili, většina se podílela na obou bronzech. "Určitě nám to pomáhá. Kolem 85 až 90 procent týmu je na každý turnaj stejných. Stmelujeme se každým turnajem. Teď nás čeká vrchol sezony a každý se na to těší," uvedla.

Do šampionátu vstoupí Češky 3. dubna zápasem proti Finsku. Ještě předtím odehrají v Lake Placid přípravné utkání s domácími Američankami, které obhajují titul. "Řekla bych, že je to dobré nastartování na začátek mistrovství. Američanky patří k top týmům. Bude to dobrý start. Můžeme si vyzkoušet určité herní situace. Na výsledek tolik hledět nebudeme," dodala Peslarová.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď