Vláda schválila reformu penzí se zvyšováním věku nad 65 let

foto Ilustrační foto - Zleva ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a premiér Petr Fiala (ODS) vystoupili na tiskové konferenci po schůzi vlády, 30. dubna 2024, Praha.

Praha - Vláda schválila návrh zákona s reformou penzí. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Podle něj se díky změnám podaří udržet schodek rozpočtu kolem jednoho procenta HDP. Důchodová novela počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Normu dostane Sněmovna. Podle plánu by změny měly začít postupně platit od příštího roku. Vicepremiér a ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) ujistil, že současným starobním důchodcům penze dál porostou a zůstane jim výchovné.

Fotogalerie

"Důchodová reforma je potřeba. Měla být provedena už dřív. Předcházející vlády neměly odvahu, my ji máme. Díky této reformě budou mít mladé generace - třicátníci, čtyřicátníci - důstojný důchod," uvedl premiér. Dodal, že i s reformou důchody porostou. Upřesnil, že průměrná penze je nyní přes 20.000 korun a v polovině 30. let by měla přesahovat 30.000 korun. V důchodu byl lidé měli trávit 21,5 roku. Změny předseda vlády označil za vyvážené, předvídatelné i spravedlivé. Podle Jurečky se změny nedotknou nynějších penzistů. Starobní důchody dál porostou každý rok o inflaci a třetinu růstu reálných mezd, přiznané výchovné bude součástí penze.

Společnost stárne a život se prodlužuje. Lidé nad 65 let tvoří teď asi pětinu obyvatel, v polovině století by to měla být třetina. Výdaje na penze rostou. Teď tvoří asi třetinu výdajů státu. Na důchodech se loni vyplatilo 685,3 miliardy korun. Meziročně suma vzrostla o 97,2 miliardy korun, tedy o 17 procent. Příjmy se zvedly o osm procent, výdaje pokrýt nestíhají. Systém důchodového pojištění skončil v dosud nejvyšším deficitu 72,8 miliardy korun. Je to kolem procenta HDP. Podle dřívějších údajů ministerstva práce by za pár desetiletí roční schodek mohl odpovídat až pěti procentům HDP, v dnešních hodnotách by to bylo kolem 350 miliard korun.

Podle ekonomů není systém penzí beze změn udržitelný. Opozice návrhy odmítá. Podle opozičního hnutí ANO vládní koalice straší lidi, o reformě s ní jednat dál nechce. S vládním plánem nesouhlasí ani odbory, rada postižených či rada seniorů.

Novela obsahuje 11 opatření. Důchodový věk by se měl dál zvyšovat podle naděje dožití. Věková hranice by se každý rok stanovila lidem, jimž by bylo zrovna 50 let. Nejvýš by se zvedla o dva měsíce. Důchodový věk roste už nyní, a to ročně minimálně o dva měsíce. Na 65 let se dostane ve 30. letech. Demografové navrhují pravidelné navyšování o měsíc ročně. O nastavení se ještě jedná.

Snižovat by se měl mezi lety 2026 až 2035 výpočet nových penzí. Započítávat by se měla postupně každý rok menší část výdělku. Z dosud plně zohledňované částky do první příjmové hranice by se po deseti letech bralo v potaz 90 procent a za odpracovaný rok by se místo nynějšího 1,5 procenta počítalo 1,45 procenta.

Zvednout by se měl minimální důchod na 20 procent průměrné mzdy. Solidární část penze by měla zůstat na deseti procentech průměrného výdělku a zásluhová část by se měla zvednout z nynějších 770 korun také na desetinu průměru. Podle nových pravidel by tak letos nejnižší starobní důchod činil 8800 místo 5170 korun.

Až o pět let dřív podle počtu odpracovaných směn by mohli do důchodu chodit lidé s rizikovou prací. Týkalo by se to všech pracovníků z takzvané čtvrté kategorie a části ze třetí kategorie, kteří mají v práci fyzickou zátěž, vibrace, chlad a teplo. Zaměstnavatel by za ně platil o pět procentních bodů vyšší odvody.

Lidé, kteří v důchodu dál pracují, by nemuseli nově platit důchodové odvody 6,5 procenta z výdělku. Opatření má nahradit navyšování penze za odpracovaný čas navíc.

Výchovné by se dál mělo vyplácet jen na třetí a další dítě. Na první dva potomky by ho mělo postupně nahradit započítání fiktivního výdělku ve výši celostátní průměrné mzdy za dobu péče. Bonus 500 korun za vychované dítě by se měl také přestat valorizovat. Manželé by mohli mít dobrovolně sdílený vyměřovací základ z odvodů pro výpočet penze.

Krácení předčasné penze by mělo být poloviční u lidí, kteří platili odvody 45 let. Snížit by se měl věk pro získání takzvaného odloženého starobního důchodu. Nyní je potřeba počkat pět let, nově by to byly dva roky. Ze dvou na pět let by se měla prodloužit doba pro obnovu nároku na vdovský a vdovecký důchod. Úspěšně dokončené doktorské studium by se mělo započítávat do náhradních dob pojištění.

Podle ANO a SPD vláda nenavrhla reformu, ale úpravu parametrů, příjmy neřeší

Vláda podle opozičních hnutí ANO a SPD nenavrhla reformu penzí, ale jen úpravu parametrů důchodového systému. Kritizují to, že kabinet neřešil příjmy na důchody. ČTK to sdělili místopředseda ANO Karel Havlíček a poslankyně SPD Lucie Šafránková. Podle ní je pro SPD nepřijatelné zvyšování důchodového věku nad 65 let, snižování výpočtu nových penzí či postupné omezování výchovného v nových důchodech, hnutí naopak vítá odpuštění odvodů při práci v důchodovém věku či nižší krácení předčasných penzí pro lidi, kteří odpracovali a platili odvody 45 let. Navyšování věku a snižování nových penzí odmítá i ANO.

"Naše požadavky vláda zná, ale ona je nechce slyšet. Jasně řekla, že si změny prosadí i bez nás. Je to jen komedie, ve které jim nebudeme dělat stafáž. Jejích parametrické změny prvního pilíře jsou založeny na redukční dietě budoucích seniorů," uvedl Havlíček. Podle něj se po vládních opatřeních nevyplatí 15 miliard korun ročně a tuto sumu by rozpočet získal díky EET. "Vůbec neřeší (vláda), jak dostat do systému nové zdroje - například přes námi navržený investiční pilíř se státní garancí," dodal místopředseda ANO.

.ANO odmítá chystané zvyšování důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života. Politici hnutí několikrát zopakovali, že až se dostanou do vlády, opatření zruší. Navrhují místo toho zřízení takzvaného druhého důchodového pilíře. V tomto fondu, který by podle představ ANO investoval do jádra a dálnic, by lidé spořili s garancí státu. Z výnosů by si přilepšili ve stáří.

Šéf Národní rozpočtové rady Mojmír Hampl minulý týden na konferenci o prosperitě rodin řekl, že návrh ANO je jen iluze. Podotkl, že spojením dluhu na infrastruktuře a jádru s dluhem na penzích se zadlužení nezruší. Výnos nevznikne. "Dluh v systému penzí nevymažete tím, že přidáte další dluh. Ve finále budete muset zvýšit odvody, nebo zvýšit náklady na dluhovou službu," dodal Hampl. Mírné zvedání důchodového věku považuje za nejméně bolestivé ve srovnání s poklesem penzí či zvýšením odvodů.

Podle Šafránkové není vládní návrh reforma, ale "soubor parametrických úprav" systému. "Dvě z navržených opatření jsou pro nás zcela nepřijatelná," uvedla Šafránková. Zmínila "neomezené zvyšování věku" nad 65 let a snižování výpočtu nových penzí po roce 2026. Nepřijatelné je pak podle poslankyně i omezení výchovného v budoucích důchodech. "Návrh zcela rezignuje na to, co je nejpodstatnější - hledat nové příjmy do důchodového systému bez zvyšování sazby důchodového pojištění a nastavit aktivní prorodinnou politiku za účelem podpory porodnosti v pracujících rodinách," napsala Šafránková. SPD naopak vítá návrh na odpuštění důchodových odvodů pracujícím důchodcům a mírnější krácení předčasné penze lidem, kteří odpracovali 45 let. Podle poslankyně tyto úpravy do vládního návrhu hnutí prosadilo.

Podle ekonomů není systém penzí beze změn udržitelný. Experti poukazují na to, že zvýšení porodnosti zadlužování nevyřeší. Ve věku rodičů jsou slabé ročníky.

Koaliční lídři vyzdvihli nutnost reformy, kritizovali ANO za neochotu jednat

Pokud by vláda neměla odvahu přijmout důchodovou reformu, celý systém by do budoucna nebyl udržitelný a dříve či později by zkolaboval. Na tiskové konferenci po dnešním schválení zákona s reformou penzí to řekl premiér Petr Fiala (ODS). Koaliční vláda podle něj udělala vše pro to, aby dosáhla shody nad návrhem i s opozicí. Hnutí ANO ale nebylo připraveno přistoupit k nějaké dohodě a nechce převzít politickou odpovědnost za budoucnost České republiky, uvedl ministerský předseda.

Podle Fialy se díky změnám podaří udržet schodek rozpočtu kolem jednoho procenta HDP. Důchodová novela počítá s navyšováním důchodového věku nad 65 let podle prodlužování života, snižováním výpočtu nových důchodů, minimální penzí ve výši 20 procent průměrné mzdy či dřívějším důchodem za práci v rizikovém prostředí. Normu dostane k projednání Sněmovna. Podle plánu by změny měly začít postupně platit od příštího roku.

Důchodová reforma je podle Fialy potřeba a měla být provedena už dříve, nicméně předcházející vlády k tomu neměly odvahu. "Díky této reformě budou mít dnešní mladé generace, třicátníci, čtyřicátníci důstojný důchod," poznamenal.

Fiala zmínil, že by bylo dobré dosáhnout shody napříč stranami. "Na takovou dohodu ale potřebujete, aby i opozice, opoziční hnutí ANO v tomto případě, bylo připraveno k nějaké dohodě přistoupit a chovalo se alespoň trochu odpovědně. Toho jsme se bohužel nedočkali," řekl premiér.

Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že se zástupci opozice absolvoval zhruba deset jednání. Dostali podle něj v prosinci návrh k připomínkám. ANO podle něj "neposlalo ani čárku", SPD dodalo své náměty k podpoře rodin. Pokud by hnutí ANO změnilo svůj přístup, Jurečka zopakoval, že je ochoten se o návrzích bavit. Poznamenal, že nynější starobní důchodci mají zaručené, že jim penze v budoucnu porostou.

Místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) poznamenal, že opozice neměla dost odpovědnosti ani odvahy reformu připravit. "Ukázalo se, že odvaha téhle vládě rozhodně nechybí, zato opozici nechybí série výmluv," podotkl. V dalších kolech vyjednávání je podle něj důležité nenahradit odpovědnou politiku bezbřehým populismem.

Pokud by nebyla reforma provedena, v budoucnu by jakákoli politická reprezentace řešila, jak zachovat důstojný život penzistů, míní předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Znamenalo by to zvýšení daní, snížení penzí nebo redukci financí pro nějakou jinou oblast, poznamenala. ANO podle ní neukázalo řešení, neudělalo vůbec nic a strčilo hlavu do písku.

Členka Národní ekonomické rady vlády (NERV) Helena Horská uvedla, že vláda některé návrhy rady vyslyšela. Cílem reformy je podle ní vytvoření udržitelného, spravedlivějšího, předvídatelného a flexibilnějšího důchodového systému. Spoléhat se na určitý populační vývoj by podle ní bylo velmi riskantní i rozpočtově nezodpovědné. Řešením není ani rychlý růst ekonomiky, uvedla.

Zástupci ANO se v březnu zúčastnili jednání o penzích s Jurečkou a prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě. Po neshodách ohledně výsledků schůzky a vyjádření Fialy, že koalice prosadí reformu bez ohledu na názor opozice, zrušili svoji účast na druhé takové schůzce před týdnem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 14:00 17°C

Celá předpověď