Maltská definitiva

foto ČR - Malta, utkání skupiny B kvalifikace fotbalového MS 2014, 12. října v Plzni. Tomáš Hübschman z ČR (vlevo) a André Schembri z Malty.

Slunečné dny na Maltě vystřídalo hořké stmívání. I když český tým dokázal narušit historickou (a nepříliš povzbuzující bilanci) zápasů na Maltě,nezískal nic, kromě jistoty, že do Brazílie se jeho členové mohou za rok podívat jen jako turisté, ale nikoli jako účastníci světového šampionátu.

Pokud jde o samotný zápas, určitě v sobě nesl některá pozitiva. Trefili se hned tři útočníci v pořadí Lafata, Kadlec, Pekhart, což se v této kvalifikaci doposavad nikdy nestalo. Samozřejmě hlavně proto, že to v mnohých utkáních vypadalo, že čeští reprezentanti mají zakázáno střílet. Pravda, obrana Malty nevypadala nikterak skálopevně a byla zralá na další tři kousky, ale čtyři góly, včetně toho premiérového pro Hübschmanna, to také na tomto ostrově nenastřílí kdokoliv. Další dobrou zprávou pro budoucnost je ta, že Dočkal, Hušbauer, V.Kadlec či Rajtoral by neměli mít žádné problémy zapadnout do zatím poněkud drhnoucí skládačky reprezentačního týmu. Samozřejmě, velká otázka je, kdo bude hrát klasického středního záložníka. Jestli Tomáš Rosický ještě bude pokračovat v reprezentační kariéře, nebo ho budou muset zastoupit jiní. Zrovna v tomto punktu nebyl zápas na Maltě nijak vypovídající, protože domácí zatím opravdu nepatří k vyspělým týmům. To asi více napoví duel v Bulharsku, které je přece jen výkonnostně výrazně výše než maltský výběr. Vzhledem k budoucím kvalifikačním mačům se určitě jeví perspektivněji duo Dočkal – Hušbauer, než třeba Jaroslav Plašil. Ale v i v tomto bodě bude nejvíce záležet na tom, kdo se stane novým reprezentačním trenérem. Veřejnost i předseda FAČR volá po Pavlu Vrbovi, jenže jak to bude s plzeňskou odpovědí, to je věru složité předvídat. Zvláště, pokud by se Viktoria měla probojovat do jarních bojů v Evropské lize. Ať už bude koučem kdokoli, bude muset zapracovat na hře defenzívy. Opět nebyla bez kazů, najmě Sivok vypadal, že si řekne o maltské občanství. Lacině inkasované branky provázely Bílkův výběr takřka všemi zápasy a nakonec ho odstavily od postupu. Pozdě bycha honit, to by mohlo být motto české účasti ve skoro dokončené kvalifikační skupině. Opravdu je těžko snít o cestě do Brazílie, když doma porazíte jen Maltu, prohrajete s Dánskem, Arménií, plichtíte s Italy, tak se nemůžete divit, že bodové portfolio je zatraceně tenké. Hra na náhodu a štěstí se nenosí. Kdo viděl, jak v pátek hráli Němci proti Irsku (3:0), asi bude souhlasit, že němečtí fotbalisté předváděli poněkud jiný sport. Neškodilo by, trochu se přes startem následující kvalifikace poučit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 1°C

Celá předpověď