Konvoj historických vozidel v Praze připomněl konec 2. světové války

foto Příjezd Konvoje svobody 2024, který tvoří zrekonstruovaná historická armádní vozidla z druhé světové války, 26. dubna 2024, Praha.

Praha - Konvoj zhruba 20 historických armádních vozidel a motocyklů v centru Prahy připomněl 79 let od konce druhé světové války. Před americkým velvyslanectvím na Malé Straně si mohli lidé zrekonstruované vozy prohlédnout, Konvoj svobody následně odjel do jižních a západních Čech. Akce připomínající osvobození části Československa americkou armádou se pořádá pravidelně od roku 2005, a to vždy poslední pátek v dubnu. Oslavy vyvrcholí příští týden v Plzni.

Fotogalerie

Konvoj podle americké chargé d’affaires Christy Agorové připomíná významný okamžik v historii, tedy osvobození Československa spojeneckými vojsky od nacistického útlaku na konci druhé světové války. "Odkaz statečnosti těch, kteří před 79 lety osvobodili tento národ, obohacuje naše dnešní životy a motivuje nás, abychom se vyrovnávali s výzvami současnosti," řekla. Vzdala také hold nedávno zesnulému hlavnímu organizátorovi konvoje Mirko Trubkovi, jeho úsilí podle ní z Konvoje svobody učinilo silnou připomínku společné minulosti Česka a USA.

Letošní rok je podle Agorové význačný i díky 25. výročí vstupu Česka do Severoatlantické aliance (NATO). Milník podtrhuje hloubku česko-amerického přátelství, ale také zásadní význam spolupráce a závazku společně chránit sdílené hodnoty, poznamenala. Válečný konflikt na Ukrajině a krutost, která se tam denně odehrává, podle ní připomíná, co je v sázce. "Stejně jako naše spojenectví před 79 lety zajistilo vítězství nad autoritářstvím, musíme nyní zůstat jednotní v podpoře Ukrajiny proti stejným hrozbám," dodala.

Oslavy výročí konce druhé světové války a osvobození americkou armádou tradičně vyvrcholí Slavnostmi svobody v Plzni. Mezi 3. a 6. květnem akce nabídne bohatý vojensko-historický a kulturní program, který zahrnuje také výstavy, koncerty či pietní akty. Součástí bude i velká nedělní přehlídka Convoy of Liberty (Konvoj svobody) se 200 kusy vojenské historické techniky.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď