Rozpačitý začátek

foto Utkání 1. kola první fotbalové ligy: FC Vysočina Jihlava - AC Sparta Praha, 24. července v Jihlavě. Zleva Marek Jungr z Jihlavy a hráči Sparty Marek Matějovský a Matěj Hybš.

Plzeň i Sparta za sebou mají ligový start, poslední zkoušku před boji o postup do královské evropské klubové soutěže. Že by z ní mohli být fanoušci těchto klubů nějak odvázaní, to se asi nedá říci. Viktoria sice svůj duel se Slávií vyhrála, ale druhý poločas v jejím podání za moc nestál, Sparta nedokázala v Jihlavě dát ani jeden gól a hned na úvod ligy zahodila dva body.

Pro Plzeň začal zápas výborně – rychlý gól Koláře a vše vypadalo skvěle. Ale s přibývajícím časem ztrácel motor domácích na výkonu a ve druhém poločase jaksi nemohl naskočit vůbec. Zmrhalova rána do břevna, další šance tohoto hráče zlikvidovaná Kozáčikem, příležitosti si vytvořili i další muži v červenobílém…zkrátka nic, co by mluvilo o převaze posledního mistra. Trochu paradoxně skončila první střela domácích ve druhém poločase brankou. Zase to byla hlavička, tentokráte střídajícího Mahmutoviče. Jak proti Liberci v Superpoháru, i proti Slavii se trefili plzeňští dvakrát, a vždy to bylo hlavou. Odpovědět dokázal Milan Škoda, ale vzhledem k tomu, že snížil v samotném závěru a sudí Franěk nastavil jen minutku, sešívaní už neměli prostor k nějakému náporu. Sice prohráli, ale myslím, že trenér Uhrin mohl být s výkonem svých svěřenců relativně spokojen. I když, bod by po tom, co musel z Plzně odejít, asi bral všema deseti. Na druhou stranu se asi nedá čekat, že by pozorovatelé izraelského soupeře Viktorie v předkole LM byli nějak vyděšeni. Nebylo z čeho… Sparta přijela do Jihlavy s novým systémem a vědomím, že Jihlava byla v přípravě strašidelná, takže by to neměl být žádný problém. Ale byl. Fotbalisté Vysočiny hráli velmi disciplinovaně, až na výjimky výborně bránili a dovolili soupeři jedinou opravdovou gólovku, kterou Litsingi neproměnil. Útočné posily se vůbec neprosadili. Jistě, po prvním utkání je velmi brzo hodnotit kvality Paixaa nebo Fataie, ale ona skřípala útočná hra Sparty obecně. Ještě v první půli fungovala osa Matějovský, Frýdek, Krejčí, ale poté, co Frýdek musel přejít na pravou stranu za nevýrazného Steinhöfera, bylo po legraci. Ve druhé půli hráli domácí daleko těsněji na Matějovského a začalo se čekat na náhodu, standardku, chybu Jihlavy. Ta sice přišla, ale Litsingi netrestal. To, co letenští předvedli, to by bylo na CSKA hodně málo. Jsem docela zvědav, jak bude v úterý vypadat sestava Sparty. Potvrdila se stará pravda. Nový systém sám nic nevyhraje, záleží, jak k zápasu přistoupí samotní hráči.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď