Věk odchodu do důchodu se bude muset prodlužovat, řekl Pavel

foto Zleva ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), prezident Petr Pavel a zástupci opozičního hnutí ANO Karel Havlíček a Alena Schillerová na tiskové konferenci po schůzce k důchodové reformě, 28. března 2024, Praha.

Praha - Jednání zástupců koalice a opozičního hnutí ANO o reformě penzí na Hradě přineslo dnes podle prezidenta Petra Pavla posun. Podle hlavy státu je shoda na tom, že důchodový systém vyžaduje zásahy a že věk odchodu do penze se bude muset zvedat. Představy o nastavení opatření se ale liší. ANO navrhuje navíc zřízení druhého důchodového pilíře, v němž by si lidé na stáří spořili se státní garancí. Debata bude pokračovat 22. dubna. Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že do té doby vláda důchodovou novelu s úpravami penzí projednávat nebude.

Fotogalerie

Výdaje na důchody postupně rostou. Tvoří teď asi třetinu celkových výdajů státu. Loni do starobních, invalidních a pozůstalostních penzí putovalo 685,3 miliardy korun. Proti předchozímu roku 2022 to bylo o 97,2 miliardy korun víc. Penzijní výdaje se tak meziročně zvedly téměř o 17 procent. Systém důchodového pojištění skončil loni v deficitu 72,8 miliardy korun. Podle propočtů by beze změn v nastavení schodek v polovině století činil kolem pěti procent HDP, v dnešních cenách tedy asi 350 miliard korun.

Pavel po schůzce řekl, že odpovědnost politiků všech stran u reformy penzí je společná a sdílená. Podle prezidenta panuje shoda v tom, že k dosažení udržitelnosti systému penzí jsou nutné zásahy a bude se muset prodlužovat i důchodový věk. "To je naprosto nezbytný parametr," uvedl prezident.

Debata se podle Pavla povede o způsobu nastavení věkové hranice. Navyšování by mohlo být automatické, nebo by se věk stanovil vždy po určitém období. Politici ANO mluví i o případném zastropování. Podle nich je navrhovaný model, kdy se lidé v 50 letech dozvědí podle doby dožití nástup do penze, nepředvídatelný a nepřehledný. Dál se bude debatovat také o dřívějších penzích za práci v rizikových podmínkách. Ministerstvo práce má pro příští jednání dodat podklady.

Šéfka poslanců ANO Alena Schillerová ČTK řekla, že s částí bodů z vládní důchodové novely nemá hnutí problém a podpořilo by je. Patří mezi ně sdílený základ manželů pro výpočet penze, započítání doktorandského studia mezi náhradní doby, úprava pravidel vdovských a vdoveckých penzí či započítání fiktivního výdělku ve výši průměrné mzdy za dobu péče. Debatovat chtějí politici ANO o důchodovém věku, dřívější penzi pro náročné profese, nastavení výchovného či minimálního důchodu. Zásadně proti jsou u snížení výpočtu nových penzí či u odpuštění odvodů při práci v důchodu.

ANO navrhuje navíc zřízení druhého důchodového pilíře ke spoření na stáří se státní garancí. Podle plánů ANO by fond mohl investovat do jaderné energetiky, infrastruktury či bydlení. Stát by střadatelům zaručil, že o své peníze nepřijdou a že se jejich vklad zhodnotí, řekl místopředseda ANO Karel Havlíček. Podle Jurečky je návrh k debatě a řešení by se do voleb mohlo najít.

Druhý pilíř zavedla před lety tehdejší vláda Petra Nečase (ODS), následující kabinet koalice ČSSD, ANO a lidovců ho zrušil. Do druhého pilíře mohli zájemci přesměrovat část svých důchodových odvodů a k tomu museli spořit ještě další peníze. Havlíček ČTK řekl, že s podobným modelem návrh ANO nepočítá. "To bychom přehodili něco z jednoho šuplíku do druhého. Ten systém musí být nastaven tak, že tam přitečou nové zdroje, nové peníze," uvedl místopředseda hnutí.

S nápadem zřídit národní fond, v němž by za vklady ručil stát a kde by výnosy pokrývaly aspoň inflaci, přišli před pěti lety Piráti. Se zřízením státního či veřejnoprávního fondu počítá nynější pětikoaliční vláda ve svém programovém prohlášení, návrh ale nepřipravila.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď