Maďarská strana dvouocasého psa si tropí žerty z politiků

foto Volby v Maďarsku. Ilustrační foto.

Budapešť - Maďarská strana dvouocasého psa (MKKP) začínala jako satirické uskupení. Proslula zejména pouličním uměním, kterým upozorňuje na problémy v maďarských městech. Jejím asi nejznámějším kouskem je ale vystoupení před volbami v roce 2018, kdy její zástupce přišel do pořadu veřejnoprávní televize v převleku za kuře a na protest proti nerovným podmínkám v přístupu politických stran do médií odpovídal na dotazy moderátora pouze kvokáním. V posledních letech ale MKKP prodělala změnu, už je něčím víc než jen skupinou recesistů, řekla v rozhovoru s ČTK Marietta Leová, která vede kandidátku této mimoparlamentní strany do červnových voleb do Evropského parlamentu.

"Strana dvouocasého psa je často označovaná za žertovnou, parodickou stranu, my ale říkáme, že jsme zábavná strana a ostatní strany jsou k smíchu," říká Leová. Přiznává, že to, jak její strana k politice přistupuje, je nekonvenční, vysmívá se totiž tradičním politikům a tomu, jak nyní politika funguje. "Nevysmíváme se ale účasti v politice a snaze věci měnit k lepšímu," dodává.

Humorná forma v prezentaci Maďarské strany dvouocasého psa zůstává. Na svých stránkách například vysvětluje svůj neúspěch v posledních volbách do Evropského parlamentu v roce 2019 tím, že "ostatní lhali více než my". Leová ale v rozhovoru s ČTK zdůraznila, že obsah její nynější kampaně za zvolení do europarlamentu je zcela vážný: Chce bojovat za posílení účasti občanů na politickém rozhodování, za větší transparentnost a proti korupci. K tradičním tématům strany přibyla podle ní v poslední době i snaha o reformu vzdělávání.

Kvůli odporu k tradičním stranám, který podle Leové plyne z nechuti účastnit se "zákulisních jednání", čelila ale MKKP v minulosti silné kritice. Před posledními parlamentními volbami z dubna 2022 se nespojila s šesti dalšími opozičními stranami ve snaze porazit premiéra Viktora Orbána. Výsledkem bylo, že na některých místech zvítězil vládní kandidát jen proto, že hlasy pro opozici byly roztříštěné. Bývalý socialistický premiér Gordon Bajnai tehdy ve volební den dokonce řekl, že hlasovat pro MKKP znamená hlasovat pro Fidesz. Orbánova strana nakonec dostala v parlamentních volbách téměř padesát procent hlasů a se spojenci obsadila 135 křesel ve 199členném parlamentu.

Voliči Maďarské strany dvouocasého psa jsou hlavně mladí lidé. "Jsou totiž velmi otevření kritickým žertům na adresu politického systému," vysvětluje Leová. Oslovit starší voliče, kteří nejsou na sociálních sítích, je ale podle kandidátky v Maďarsku velmi těžké, neboť přístup do celostátních médií není podle ní rovný pro všechny. "Kvůli tomu, co vláda napáchala za posledních více než deset let, není mediální prostředí v Maďarsku příliš různorodé," říká. Pokud se její jméno objeví v jiných než malých levicových médiích, je to podle ní především kvůli útokům v provládních médiích, které ji spojují s americkým finančníkem maďarského původu Georgem Sorosem. "Nemám s ním ale vůbec nic společného," dodává.

Volby do Evropského parlamentu se v Maďarsku konají v neděli 9. června. Leová říká, že by za úspěch považovala, kdyby se do europarlamentu dostali aspoň tři členové její strany. Podle posledního průzkumu agentury Závecz by mohla MKKP získat pět procent hlasů a překonat tak hranici nutnou pro vstup do parlamentu. Zatím přitom strana nemá žádného zástupce ani v maďarském, ani v Evropském parlamentu. Úspěšná byla dosud jen v komunálních volbách, její spolupředsedkyně Zsuzsanna Dömeová je místostarostkou devátého budapešťského obvodu. Na komunální úrovni ale podle Leové rozhodně MKKP zůstat nechce. "Vždycky říkáme, že chceme dosáhnout světovlády," říká s úsměvem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 9.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je čtvrtek 9. května 2024

Očekáváme v 03:00 6°C

Celá předpověď