Německý kancléř vyzval evropské spojence k větší podpoře Ukrajiny

foto Ilustrační foto - Německý kancléř Olaf Scholz hovoří s novináři před zahájením unijního summitu v Bruselu. 21. března 2024. 

Berlín - Německý kancléř Olaf Scholz dnes vyzval evropské spojence, aby znovu zvážili, zda nemohou více podpořit protivzdušnou obranu Ukrajiny, která se přes dva roky brání ruské agresi. Scholz na setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem připomněl, že Německo se rozhodlo Ukrajině předat v pořadí třetí systém protivzdušné obrany Patriot. Podle Stoltenberga by německý příklad měli následovat také ostatní členové NATO.

"Chtěl bych tuto příležitost využít k tomu, abych poprosil naše přátele v Evropě, aby se znovu podívali do svých zbrojních skladů, zda by nešlo něco udělat s posílením protivzdušné obrany Ukrajiny," řekl.

Na tuto výzvu reagoval také Stoltenberg. "Rozhodli jste se poskytnout Ukrajině třetí systém Patriot. Souhlasím, že je to příklad, který by měli následovat i ostatní členové aliance," řekl šéf NATO.

Stoltenberg poděkoval Německu za jeho podíl na zesílení obrany Severoatlantické aliance a zejména jejího východního křídla. Zdůraznil také, že Německo se letos zavázalo investovat do armády dvě procenta HDP, jak činí závazek států NATO. "Má to velký význam pro nás všechny," řekl Stoltenberg.

Ukrajina podle prezidenta Volodymyra Zelenského potřebuje na ochranu měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely. Velká očekávání měl Kyjev od Řecka a Španělska, tyto země ale podle agentury Reuters předat své patrioty ukrajinským silám odmítají. Španělsko nicméně přislíbilo poslat rakety do těchto systémů.

 

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 14:00 13°C

Celá předpověď