Ohně nad vinicemi připomínaly bitvu, říká vinař po mrazivé noci

foto Vinař Jiří Maděřič ukazuje keře révy vinné, které poškodily noční mrazy, 26. dubna 2024, Moravský Žižkov, Břeclavsko.

Moravský Žižkov (Břeclavsko) - Noční pohled do krajiny kolem Moravského Žižkova na Břeclavsku připomínal dnes nad ránem bitevní scenérii. Ohněm, dýmem i dalšími dostupnými "zbraněmi" se vinaři snažili čelit mrazu, který hrozil zdecimovat úrodu révy. Jak úspěšní byli, se s jistotou ukáže až v příštích dnech. V souhrnu s mrazy z minulého týdne se však škody na úrodě ve Velkopavlovické vinařské podoblasti budou pohybovat mezi 30 a 35 procenty, řekl ČTK vinař Jiří Maděřič z Moravského Žižkova.

Fotogalerie

Vinaři se ve čtvrtek nenechali uchlácholit příjemnou denní teplotou ani předpovědí počasí, podle které noc na dnešek neměla být mrazivá. Už kolem čtvrteční půlnoci však teploty padly k nule a poté dál klesaly, například v blízkém Kobylí meteorologové naměřili minus dva stupně Celsia. Někteří vinaři si připravili svíce, které pak zapalovali ve vinicích, případně balíky slámy, které po zapálení vytvářejí dým.

"Když jsem se díval do údolí, vypadalo to jako nějaká bitva, všude se něco dělo," popsal Maděřič, jenž vsadil na jinou strategii. S kolegy pomocí těžké techniky obrátili půdu ve vinohradu, ze které pak v noci vzlínalo teplo. V akci byly tři traktory.

"Čtvrtek byl teplý den. Všimli jsme si, že půda v deseti centimetrech má pořád 12 stupňů, tak jsme ji obrátili. Pokryli jsme tak 90 procent vinice, deset procent jsme nestihli. Vzlínání tepla se ukázalo jako výhodný způsob," uvedl Maděřič. Svíce jsou podle něj také dobrý prostředek, ale spíše k lokální ochraně zvláště exponovaných vinic. Jsou však dosti nákladné a když teplota klesne pod tři stupně pod nulou, už příliš nezabírají.

Kombinace mimořádně časného nástupu vysokých jarních teplot a následné vlny chladných rán je podle vinařů zcela výjimečná. Podobnou situaci nepamatují ani ti zkušení. Na lokální mrazy jsou zvyklí, tentokrát však byla hrozba plošná. Réva vypučela velmi brzy, na výhonech už nesla hrozny. Znamená to kompletní ztrátu úrody, konstatoval Maděřič.

Vinaři podle Maděřiče samozřejmě chápou, že nemohou mít každý rok zisk a že musejí dlouhodobě kalkulovat s křehkostí svého podnikání. Přesto na pomrzlé vinice pohlížejí se zármutkem, starají se o ně celý život, případně po generace. "Nastane žal. A pak to musíme přijmout," uvedl Maděřič. Rodinný podnik kvůli dopadům mrazu na úrodu letos přijde asi o pět až šest milionů korun.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď