Polští farmáři protestují proti politice EU a proti levným dovozům z Ukrajiny

foto Polští farmáři blokují traktory silnice v obci Kazun Polski u Varšavy, 20. března 2024.

Varšava - Polští zemědělci dnes protestují proti klimatické politice Evropské unie a také proti levnému dovozu potravin a zemědělské produkce z Ukrajiny. Po celé zemi se koná více než 500 silničních blokád. Soukromá televizní stanice TVN24 ukázala záběry, jak zemědělci mají na traktorech polské vlajky a v Katovicích kolemjdoucím rozdávají jablka. Poláci protestují ve stejný den jako jejich čeští kolegové.

"Chceme lidem ukázat, že naše produkty jsou opravdu zdravé a že jsou dobré, tak proč nejsou v našich obchodech?" řekl jeden z demonstrantů.

Silnice lemují traktory s polskými vlajkami, stroje se snaží blokovat cesty do hlavního města. Demonstranti odpalují červené světlice.

Protestující podle Reuters nesou například transparenty zobrazující zemědělce houpajícího se na šibenici vedle větrných elektráren. Jiný znázorňuje kata s nápisem "Zelená dohoda rovná se smrt polského zemědělství", což je narážka na unijní boj proti změně klimatu. Další nápis na traktoru hlásá: "Jsem rolník, ne nevolník!"

Podle webu deníku Gazeta Wyborcza bylo v poledne zablokované centrum Gdaňsku. Potíže na okolních silnicích se očekávají až do pozdního odpoledne.

Zemědělci v Polsku i v dalších zemích EU volají po změnách u řady omezení, která na ně klade takzvaná Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal), jejímž cílem je přibrzdit změny klimatu. Říkají také, že jejich situaci dál zhoršuje levný dovoz potravin a další zemědělské produkce z Ukrajiny, které Evropská komise (EK) v roce 2022 přiznala výjimku z cel, aby zemi pomohla lépe se vypořádat s dopady ruské vojenské invaze.

Polští zemědělci chtějí, aby dovoz zemědělských produktů z Ukrajiny znovu podléhal clu. Ukrajinští zemědělci podle Poláků zaplavují unijní trh levnými dovozy, kterým polští zemědělci nemohou konkurovat. Musejí totiž dodržovat řadu předpisů platných v EU, které jim zvyšují náklady, ale které se na Ukrajince nevztahují.

Evropská unie v noci na dnešek dosáhla prozatímní dohody, podle které budou mít ukrajinští producenti potravin bezcelní přístup na trh EU o další rok déle, konkrétně do června 2025. Současně se ale dohodla, že na některé zemědělské produkty z Ukrajiny znovu zavede cla, jestliže dovoz těchto produktů překročí určité množství. Minulý pátek nabídla EK zemědělcům úlevy, když navrhla zmírnit některá pravidla pro ponechání půdy ladem nebo střídání plodin.

Polská policie uvedla, že ví o více než 580 protestech, které zemědělci naplánovali na dnešek. Účast by podle ní mohla dosáhnout zhruba 70.000 lidí.

Ministr zemědělství Czeslaw Siekierski soukromému rádiu RMF FM řekl, že s farmáři v úterý jednal až do pozdního večera a že i když rozhovory nepřinesly žádná konkrétní řešení, jednání budou pokračovat. "Mluvíme. Ten dialog je v intenzivní fázi," řekl ministr.

Čeští zemědělci se dnes připojili k evropským protestům, kterými chtějí upozornit na podle nich neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a na prohlubující se krizi v agrárním sektoru na evropské i národní úrovni. V Česku farmáři demonstrují převážně v regionech a na hraničních přechodech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 29.04.2024 ČTK

Reklama

24°C

Dnes je pondělí 29. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 9°C

Celá předpověď