Ukrajinský soud poslal do vazby za podezření z korupce ministra zemědělství

foto Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj (na snímku z 19. ledna 2023).

Kyjev - Ukrajinský soud poslal do vyšetřovací vazby ministra zemědělství Mykolu Solského, podezřelý je z nezákonného nákupu státních pozemků. Soudce stanovil kauci ve výši 75,7 milionu hřiven (asi 44,8 milionu korun), píše agentura Ukrinform. Solskyj obvinění odmítá. Týkají se událostí z let 2017 až 2021, tedy z doby před jeho nástupem do funkce.

Ukrajinský protikorupční úřad tento týden informoval, že Solského podezírá z machinací se státními pozemky. V prohlášení zveřejněném na sociálních sítích úřad uvedl, že Solskyj stál v čele zločinecké skupiny, která nezákonně získala stovky hektarů půdy v celkové hodnotě 291 milionů hřiven (174 milionů korun).

Solskyj v návaznosti na toto oznámení slíbil úřadům plnou součinnost a ve čtvrtek podal demisi. Ve funkci zůstane do té doby, dokud parlament žádost o rezignaci neprojedná.

Na Ukrajině jde o první známý případ od nástupu prezidenta Volodymyra Zelenského k moci, kdy úřady označily ministra za podezřelého v korupční kauze, podotkla agentura Reuters. Ukrajinský prezident loni vyměnil svého ministra obrany Oleksije Reznikova, jehož úřad zasáhl korupční skandál. V čele úřadu ho nahradil Rustem Umerov.

Soud dnes uvedl, že Solskyj zůstane ve vazbě do 24. června. Prokuratura při čtvrtečním soudním jednání uvedla, že mu hrozí až 12 let vězení.

Čtyřiačtyřicetiletý Solskyj stál ve středu ukrajinské snahy o udržení obilného průmyslu v chodu, píše Reuters. Běžný vývoz zemědělských produktů znemožnilo svou plnohodnotnou invazí z února 2022 Rusko, jehož armáda zablokovala exportní trasy přes Černé moře a obsadila některé přístavy a zemědělskou půdu na jihu země.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 17:00 17°C

Celá předpověď