Sokolskou obec povede dosavadní místostarosta Chlumský

foto Nově zvolený starosta České obce sokolské s mandátem do konce řádného období (do sjezdu v roce 2025) Martin Chlumský a místostarostka předsednictva Kamila Šrolerová na tiskové konferenci, 27. dubna 2024, Praha.

Praha - Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil dnes výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního místostarostu Martina Chlumského. Chlumský organizaci dočasně vedl již od března, kdy v souvislosti s mnohamilionovým podvodem rezignovala starostka Hana Moučková. Byl jediným kandidátem na pozici starosty. Funkční období nového šéfa obce skončí v červnu 2025, kdy se uskuteční volební sjezd ČOS. Novinářům to sdělil mluvčí Sokola Radek Smekal. Sokolská obec bude vymáhat náhradu škody z podvodu po exstarostce Moučkové a někdejším jednateli Josefu Těšiteli.

Fotogalerie

Chlumský podle Smekala získal 69 ze 75 hlasů přítomných členů výboru. "Vážím si důvěry a funkci starosty přijímám s pokorou. Čas, který mám do konce řádného období, je relativně krátký, ale přesto budu dělat maximum pro dobré jméno Sokola. Základem je důvěra, transparentnost v procesech řízení, důsledná kontrola a otevřená komunikace,“ uvedl nový starosta.

Dvaačtyřicetiletý Chlumský je dlouholetým ředitelem sokolské školy. Předtím byl učitelem na gymnáziu a externě působil na katedře tělesné výchovy Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Za působení Moučkové byl prvním místostarostou Sokola a od března obec dočasně vedl. V nadcházejících týdnech se bude nový starosta věnovat především zdárnému uspořádání sedmnáctého všesokolského sletu.

Moučková rezignovala na mimořádném březnovém jednání výboru, které se konalo kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu v ČOS. Podle policie se ho dopustila bývalá asistentka Moučkové, která organizaci podle dosavadních zjištění Sokola připravila asi o 46 milionů korun. Obec dříve uvedla, že pracovnice spáchala v jejím sídle sebevraždu. Podle policie sice jedna z podezřelých zemřela, ale okruh možných viníků nebyl zatím uzavřen.

Členové výboru dnes podle Smekala odhlasovali také svolání mimořádného výboru na září. Bude se na něm mimo jiné volit nový jednatel. Josef Těšitel, který funkci zastával, rezignoval v dubnu poté, co ho k odstoupení kvůli kauze vyzvali někteří členové. "Mimořádný výbor už by mohl být seznámen i s výstupy z forenzního auditu, který by měla pro ČOS na základě výběrového řízení provést společnost KPMG," uvedl mluvčí.

Výbor dále schválil vyrovnaný rozpočet na letošní rok v obratu 138 milionů korun. Počítá v něm mimo jiné díky škrtům v projektech a rozpočtech jednotlivých odborů i se splacením částí škody z bankovního a úvěrového podvodu. Členové zvolili také nového prvního místostarostu, kterým se stal Miroslav Kroc ze Sokola Stupno, a dva další členy předsednictva.

V roce 2022 měl Sokol téměř 160.000 členů, podobně jako mezi lety 2017 a 2020. Zhruba polovinu z nich tvořily děti a mládež.

Sokol bude škodu způsobenou podvodem vymáhat po Moučkové a Těšiteli

Česká obec sokolská (ČOS) bude vymáhat náhradu škody z bankovního a úvěrového podvodu, kterého se podle policie dopustila bývalá zaměstnankyně Sokola, po bývalých statutárních zástupcích organizace - starostce Haně Moučkové a jednateli Josefu Těšiteli. Novinářům to dnes řekl nově zvolený starosta obce Martin Chlumský. Z vyšetřování podle něj vyplynulo, že na úvěrových smlouvách s bankou je jejich digitální podpis.

"Musíme postupovat s péčí řádného hospodáře, která nám ukládá, abychom v případě, že organizaci vznikla škoda, tak abychom ji jednoznačně vymáhali," prohlásil Chlumský. Podle něj byly podvodné úvěrové smlouvy podepsány digitálně za použití bankovní identity. "Ta bankovní identita byla obou bývalých statutárních zástupců. Samozřejmě nevím, jestli přímo oni tu bankovní identitu použili při tom podpisu, nicméně na těch smlouvách jsou tyto jejich elektronické podpisy," uvedl.

Nově zvolená místostarostka předsednictva Kamila Šrolerová dodala, že Sokol máv plánu podat na bývalé statutární zástupce civilní žaloby. Podle ní však nelze nyní říct, v jakém časovém horizontu. Moučková i Těšitel podle Chlumského o plánovaném kroku sokolské obce již vědí.

Moučková rezignovala na mimořádném březnovém jednání výboru, které se konalo kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu v ČOS. Podle policie se ho dopustila bývalá asistentka Moučkové, která organizaci podle dosavadních zjištění Sokola připravila asi o 46 milionů korun. Obec dříve uvedla, že pracovnice spáchala v jejím sídle sebevraždu. Podle policie sice jedna z podezřelých zemřela, ale okruh možných viníků nebyl zatím uzavřen. Těšitel rezignoval v dubnu poté, co ho k odstoupení kvůli kauze vyzvali někteří členové.

Chlumský již dříve uvedl, že Sokol vypíše externí audit financí. Měl by se podle něj zaměřit na období několika let - minimálně by to mělo být od roku 2019 nebo 2020. Mluvčí obce Radek Smekal dnes novinářům řekl, že audit provede na základě výběrového řízení společnost KPMG. Výstupy z něj by se měly projednávat na mimořádném výboru v září.

Chlumský také již dříve řekl, že se ČOS připojí k dědickému řízení po zemřelé zaměstnankyni. Žena podle něj podvedla obec zejména formou dvou úvěrových účtů založených bez vědomí organizace. Šrolerová dnes doplnila, že k tomuto kroku bude moci Sokol přistoupit až po skončení vyšetřování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 7.05.2024 ČTK

Reklama

13°C

Dnes je úterý 7. května 2024

Očekáváme v 17:00 12°C

Celá předpověď