Velitel ukrajinské armády Syrskyj připustil, že Rusku se místy daří postupovat

foto Ilustrační foto - Ukrajinský voják nedaleko fronty. 18. března 2024. 

Kyjev - Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes zopakoval, že situace na frontě se pro ukrajinské obránce zhoršuje. V podrobném shrnutí frontové situace na sociálních sítích přiznal Rusku "taktické úspěchy" v nejméně třech sektorech.

"Situace na frontě se vyostřila," uvedl Syrskyj v příspěvku na komunikační platformě Telegram. "Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek," dodal.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

"Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu," uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Rusové podle něj útočí také na frontovém sektoru u města Kupjansk v Charkovské oblasti - u obcí Stemachivka a Berestove měli částečný úspěch, postup se však podařilo zastavit. Napjatá je situace je také u města Časiv Jar a Kliščijivky poblíž Bachmutu.

Syrskyj dále upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

"V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami," uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

Syrskyj již v sobotu uvedl, že situace na frontě má pro ukrajinské obránce sklon se zhoršovat, o čemž podle svých slov informoval západní spojence Ukrajiny. Poukázal také na velký počet ruských vzdušných úderů na energetickou infrastrukturu země z posledních týdnů. Ukrajina také podle něj naléhavě potřebuje další rakety, munici, vojenské vybavení a bojovou techniku.

Ukrajina v současnosti očekává obnovení vojenské pomoci Spojených států, kterou po měsících průtahů schválil v uplynulých dnech americký Kongres. Podle Kyjeva jsou tyto dodávky zásadní pro odražení rozsáhlé invaze, kterou Rusko zahájilo před více než dvěma lety.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 10.05.2024 ČTK

Reklama

19°C

Dnes je pátek 10. května 2024

Očekáváme v 21:00 13°C

Celá předpověď