Favorit neměl problém

foto Utkání 24. kola první fotbalové ligy AC Sparta Praha - SK Slavia Praha 12. dubna v Praze. Bořek Dočkal se raduje z třetího gólu Sparty.

Teorie jsou od toho, aby byly porušovány a vyvraceny. Přesně to se přihodilo v sobotu na Letné. Domácí Sparta dokázala, že floskule o tom, že fotbalové derby pražských S nemá favorita, může být nesmyslná. Stejně jako její sestřička, která tvrdí, že favorit derby nevyhrává. Tentokrát se na sparťanské půdě odehrávalo jednoznačné představení, které nenechalo nikoho na pochybách o tom, kdo ukořistí body.

Slávia je v maléru. Mizerné postavení v tabulce, prachšpatná produktivita, chyby v defenzívě, k tomu hodně zraněných hráčů, to vše dává dohromady skoro neřešitelný rébus pro kouče Pastoora. Ne, že by se slávisté nesnažili,ale snaha je málo, pokud k ní nepřidají také fotbalový kumšt. A toho se na Letné ukázali pramálo. Boudjemaa se vůbec nedostal do hry, Čonkův start byl omylem, Zmrhal se zápasem protrápil. Neves, Gecov, Juhar nebo Škoda neodvedli špatnou práci, ale to nestačilo. Slávisté se určitě připravovali na to, že Sparta je silná po krajích – přesto právě v křídelním prostoru vznikla první gólová akce. Druhý gól? Neobsadit hráče na hranici pokutového území při rohovém kopu, to je velký hazard a sešívaní na něj doplatili. S dvougólovou ztrátou nemohli červenobílí už nic dělat, byť mohli kopat penaltu po zalehnutí Gecova Costou. Ale jinak byli skoro neškodní. Poměr držení míče v první půli 83%-17% je víc než výmluvný. Vzhledem k těžkému losu (Plzeň a boj o přežití s vršovickým rivalem Bohemians 1905)se nedá mluvit o tom, že by slávisty čekaly extra příjemné týdny. Tím spíš, že klokani si v pátek poradili s Teplicemi… Spartě půl hodiny trvalo, než si dokázala poradit s hodně hlubokým obranným blokem slávistů. Ti nezkoušeli žádný ostrý presink, ale stahovali se ve velké většině před vlastní pokutové území. Přesto se dokázali Kadeřábek, Krejčí nebo Costa dostat ke svým oblíbeným křídelním průnikům a následným centrům. Na českou ligu mají letenští kraje obsazené výborně, a když se k tomu připočítá střelecká potence Lafaty či Hušbauera, mají obránci soupeře o zábavu postaráno. Tím spíš, když dají sparťanům tolik prostoru, jako slávisté při derby. Pro Spartu prostě mluvila současná kvalita kádru. Když půjdete post po postu, tak těch, na nichž by měli převahu červenobílí, opravdu moc nenajdete. Takový je stav věcí. Oproti chaoticky nakupující Slávii (Rittchie, Mensah, Eschemann) kupuje Sparta –alespoň v poslední době - hráče na přesné místo a s dostatečnou kvalitou (Vácha, Lafata, Dočkal). Otázkou je, jestli někdo ze základního kádru v létě Spartu opustí. Vaclíkův odchod do Basileje je na spadnutí, pokud by se měl ještě někdo přidat, půjde už o velký zásah do současné tváře týmu. Ale to v tuto chvíli sparťany tolik nezajímá, už dávají chladit šampus na mistrovské oslavy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď