O kauzu poslance Bystroně se zajímají všechna přední německá média

foto Celostátní volební sněm Trikolory, 20. ledna 2024, Praha. Bavorský předseda Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň při projevu.

Berlín - Kauzy spolkového poslance Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně si dnes ve zpravodajství a v komentářích všímají všechna přední německá média. Zdůrazňují přitom, že Bystroň čelí tlaku i z vlastní strany. Deník Süddeutsche Zeitung k tomu poznamenal, že Bystroňovy přátelské postoje vůči Rusku jsou příliš vstřícné i na poměry AfD.

To, že AfD žádá od Bystroně vysvětlit podezření, že dostával úplatky od proruské sítě, zařadila do hlavního zpravodajství televize Welt. Ta také uvedla, že Bystroňovi, který je dvojkou na kandidátce AfD pro volby do Evropského parlamentu hrozí, že mu strana prozatím zakáže účastnit se kampaně. Jasno v této věci by mělo být v pondělí, kdy zasedne vedení AfD, kterému chce Bystroň věc osobně objasnit.

Magazín Der Spiegel, který spolu s Deníkem N před týdnem kauzu vůči Bystroňovi odstartoval, dnes na svém webu napsal, že Bystroň přijímání plateb z Moskvy popírá. "Přesto z jeho vlastní strany přicházejí jasné výzvy," poznamenal magazín o žádostech vedení AfD, aby Bystroň věc vysvětlil.

"Tlak na kandidáta eurovoleb roste," uvedl v dnešním příspěvku německý veřejnoprávní rozhlas Deutschlandfunk.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) vyzval k tomu, aby se podezření proti Bystroňovi objasnila co nejdříve a zcela otevřeně. "Nejlépe ještě před volbami do Evropského parlamentu," poznamenal list.

Bystroňovi, který je českého původu, se dnes opět věnuje německá mutace serveru Politico ve svém ranním přehledu významných událostí. Bystroně Politico zařadilo znovu do čela výčtu dění. "Petr Bystroň se dostává do úzkých. Zahraničněpolitický mluvčí AfD ve Spolkovém sněmu čelí tlaku ze všech stran - včetně vedení své vlastní strany - aby vysvětlil podezření z údajného ruského ovlivňování a placení," uvedl server.

Bystroně vedení AfD vyzvalo e-mailem, aby do dnešních 14:00 spolupředsedům strany Alici Weidelové a Tinu Chrupallovi kauzu písemně objasnil. ČTK Bystroň řekl, že si s vedením strany chce osobně promluvit po velikonočních prázdninách, které v Berlíně skončí na konci tohoto týdne. Podle Politico tón e-mailu prozrazuje, že AfD je děním kolem Bystroně znepokojena, a to obzvláště poté, kdy Deník N informoval, že česká Bezpečnostní informační služba (BIS) své podezření zakládá na zvukových nahrávkách.

Server Politico rovněž uvedl, že opoziční konzervativní unie CDU/CSU nevylučuje, že by Bystroň mohl být zbaven poslanecké imunity, protože pokud jsou zprávy z Česka správné, měl by případ převzít státní zástupce.

Deník Süddeutsche Zeitung se v dnešním článku věnuje nejen tomu, že Bystroň čelí tlaku od své AfD, ale připomíná také jeho proruské postoje a jeho kritiku protiruských sankcí. Ty podle listu překračují i měřítko AfD. Zmínil rovněž, že poslanec odmítá zbrojní pomoc Ukrajině, která se brání ruské invazi. "Při debatě ve Spolkovém sněmu o dodávkách německých tanků se to nezdráhal přirovnat k vyhlazovací válce národních socialistů (nacistů) proti tehdejšímu Sovětskému svazu," připomenul Süddeutsche Zeitung.

Bystroň loni v lednu, kdy v Německu vrcholila debata o tom, zda Ukrajině poskytnout německé tanky Leopard, obvinil konzervativní unii CDU/CSU, že se po vzoru svých dědů jako za druhé světové války snaží poslat tanky proti Rusku. Unie tehdy na sociálně demokratického kancléře Olafa Scholze opakovaně naléhala, aby s předáním německých tanků Ukrajině souhlasil.

"To zkoušeli už vaši dědové," řekl Bystroň konzervativcům k jejich návrhu dodat Ukrajině zbraně. "A jak to skončilo? Nesmírným utrpením, miliony mrtvých a ruskými tanky tady v Berlíně," dodal tehdy Bystroň.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď