Děčínský soud rozhodl o podmínkách pro mladistvé za útok na spolužáka

foto Soudní síň - ilustrační foto.

Děčín - Dva mladiství dnes od Okresního soudu v Děčíně odešli s podmíněnými tresty, o kterých soud nepravomocně rozhodl kvůli loňskému brutálnímu napadení jejich nezletilého spolužáka na sídlišti v Benešově nad Ploučnicí. Zároveň musí poškozenému zaplatit škodu ve výši 60.000 korun a poškozené pojišťovně 18.650 korun. Obžalovaní i zmocněnkyně poškozeného chlapce si ponechali lhůtu pro případné odvolání. Státní zástupce si ponechal lhůtu kvůli náhradě škody. Hlavní líčení se konalo za zavřenými dveřmi, veřejnost se mohla účastnit až vyhlášení rozsudku.

Obžalovaní ve věku 15 a 16 let prohlásili vinu. Podle soudkyně svého činu litovali. Jednomu z mladistvých vyměřila trest odnětí svobody ve výši 14 měsíců s podmíněným odkladem na 20 měsíců, druhému trest odnětí svobody ve výši 18 měsíců s podmíněným odkladem na dva roky. Na prvního mladistvého bude dohlížet probační úředník, druhému soudkyně uložila absolvování výchovného programu ve středisku výchovné péče. Mladiství se podle soudu dopustili výtržnictví a vydírání. Jeden z nich pak také krádeže a druhý pokusu o ublížení na zdraví.

Incident mezi spolužáky se stal loni 2. září. Televize CNN Prima News tehdy zveřejnila z útoku video. Ze snímku bylo patrné, že na místě bylo několik dětí a mladistvých. Napadený chlapec si klekl, další ho udeřil opakovaně pěstí do hlavy a poté ho začal ještě s jiným aktérem kopat. Ostatní incidentu nečinně přihlíželi. Obžalovaní navíc požadovali po poškozeném, aby se omluvil. Přestože tak učinil, tloukli ho dál. Kriminalisté později všechny aktéry ztotožnili, dva z nich obvinili a koncem ledna poslali návrh na podání obžaloby státnímu zastupitelství.

Zmlácený chlapec skončil s lehkým otřesem mozku v nemocnici. Soudkyně řekla, že se jeho chování po útoku změnilo. "Cítil se velice ponížený. To, že to proběhlo před tolika dětmi. S těmi dětmi se nadále setkával ve škole s tím, že tam byly osoby, od kterých čekal, že mu asi pomůžou," uvedla soudkyně, podle které začal nezletilý po útoku revoltovat.

Mladistvý je osoba, která již dovršila věku 15 let, ale ještě jí nebylo 18. Mladiství mohou být trestně stíháni, oproti dospělým jim hrozí poloviční trest. Útočníkům hrozily až čtyři roky vězení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 5.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je neděle 5. května 2024

Očekáváme v 21:00 14°C

Celá předpověď