Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

foto Ilustrační foto - Následky izraelského ostřelování města Rafáh na jihu Pásma Gazy, 22. února 2024.

Tel Aviv/Káhira - Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na jihu Pásma Gazy, což je poslední město tohoto úzkého pobřežního pásu, které ve válce dosud zůstalo ušetřeno pozemní ofenzivy. S odvoláním na mluvčího izraelské vlády o tom dnes informovala agentura Reuters. O chystaném vpádu do Rafáhu dnes jednali šéfové izraelské tajné služby i armády v Egyptě, napsal server Axios s odvoláním na své zdroje.

Izraelci vedou v Pásmu Gazy proti Hamásu už více než půl roku válku v odvetě za jeho říjnový teroristický útok s cílem toto radikálně islamistické hnutí zcela zničit. Tvrdí, že bez vpádu vojáků do Rafáhu, který leží na hranici s Egyptem a kde pobývá v nuzných podmínkách na 1,4 milionu Palestinců, není možné tohoto cíle dosáhnout.

Ochrana palestinských civilistů je v rámci chystané operace klíčovou součástí strategie izraelské vlády, dodal její mluvčí.

Vysoce postavený představitel izraelských obranných sil mezitím agentuře Reuters řekl, že armáda již provedla všechny nezbytné přípravy pro dobytí Rafáhu, který považuje za poslední baštu Hamásu v Pásmu Gazy, a operaci může zahájit v okamžiku, kdy k tomu získá souhlas vlády. Ta tvrdí, že se v Rafáhu ukrývají čtyři zbývající bojové prapory Hamásu spolu s tisíci islamistických ozbrojenců, kteří se tam stáhli z jiných částí Pásma Gazy.

Do Rafáhu se však před boji v jiných částech Pásma Gazy uchýlil také přes milion palestinských uprchlíků. O jejich osud si dělají starosti západní mocnosti i Egypt, který se navíc staví proti jejich přijetí na Sinaj a obává se prolomení hranic a ohrožení národní bezpečnosti v případě vpádu vojáků do Rafáhu.

O chystané pozemní operaci v Rafáhu dnes ráno v Káhiře jednali se svými egyptskými protějšky ředitel izraelské tajné služby Šin Bet Ronen Bar a náčelník generálního štábu armády Herci Halevi. S odvoláním na tři vysoce postavené izraelské představitele o tom informoval server Axios. Úzká vojenská a diplomatická koordinace s Egyptem je podle nich jednou ze základních podmínek vojenské akce v Rafáhu, zvláště s ohledem na záměr Izraele převzít kontrolu nad takzvaným Filadelfským koridorem, tedy pásem území podél hranice mezi Pásmem Gazy a Egyptem.

Izraelská média už dříve dnes psala, že se vláda premiéra Benjamina Netanjahua chystá vyslat vojáky do Rafáhu v blízké době a že byly zahájeny přípravy k evakuaci tamních civilistů. Podle deníku Israel Hajom byla operace o několik týdnů odložena kvůli sporům s Washingtonem, ale bude zahájena velmi brzy. Vláda se tak podle listu rozhodla poté, co ztroskotala jednání o příměří a propuštění rukojmích s Hamásem. Podobná tvrzení zveřejnilo i několik dalších izraelských médií.

"Všichni čekají na Netanjahuův příkaz, aby se začalo s evakuací civilního obyvatelstva z Rafáhu. Leží mu na stole. Potřebuje tu věc ale vyřešit s Američany i s Egypťany," citoval server Axios nejmenovaného vysoce postaveného představitele Izraele.

Izrael kvůli prohlubující se humanitární krizi na tomto izolovaném palestinském území a vysokému počtu obětí války čelí sílícímu mezinárodnímu tlaku a zavázal se, že civilní obyvatelstvo Rafáhu ochrání.

Izrael zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy v odvetě za teroristický útok z loňského 7. října, při němž ozbrojenci Hamásu a spřízněných skupin v jižním Izraeli pozabíjeli téměř 1200 lidí a dalších asi 250 unesli na palestinské území. Při odvetném bombardování a pozemní ofenzivě zahynulo v Pásmu Gazy podle aktuální bilance úřadů ovládaných Hamásem nejméně 34.262 Palestinců a dalších 77.229 utrpělo zranění. Mezi mrtvými je podle Izraele přes 13.000 bojovníků Hamásu, většinu obětí však tvoří civilisté. Na izraelské straně v pozemních bojích podle armády padlo 262 vojáků. Údaje znepřátelených stran nelze ve válečných podmínkách nezávisle ověřit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 6.05.2024 ČTK

Reklama

18°C

Dnes je pondělí 6. května 2024

Očekáváme v 03:00 10°C

Celá předpověď