Záměnu a potrat na Bulovce policie vyšetřuje jako ublížení na zdraví

foto Ilustrační foto - Vstupní brána do Nemocnice Na Bulovce v Praze.

Praha - Záměnu pacientek v pražské Fakultní nemocnici Bulovka, kvůli které jedna z nich potratila, kriminalisté vyšetřují pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti. Na sociální síti X to dnes uvedla policie. Oznámila také, že ji dnes kontaktoval právní zástupce jedné z pacientek. Zdravotníci v nemocnici Bulovka ženy zaměnili v pondělí. Televize CNN Prima News ve čtvrtek uvedla, že obě ženy byly cizinky, které trvale žijí v Česku.

"Kriminalisté na základě nově získaných informací ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti," napsala policie. Před tím vyzvala, aby se jí ženy ozvaly. "Děkujeme médiím za zveřejnění výzvy směřované poškozeným ženám. V průběhu dnešního dne nás kontaktoval právní zástupce jedné z poškozených, který ženu zastupuje," doplnila policie.

Záměnou pacientek se policie začala zabývat ve čtvrtek po zveřejnění informací v médiích. Hledá obě pacientky. Ozvat se mohou na telefonní linku 158 nebo přijít na policejní služebnu, uvedla policie na síti X.

Prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár podle televize Nova vyzval ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09), aby zvážil odvolání ředitele nemocnice Bulovka Jana Kvačka a aby ustanovil komisi, která v nemocnici zahájí vyšetřování. "Ministr zdravotnictví v tuto chvíli neplánuje odvolání ředitele Fakultní nemocnice Bulovka. Interní šetření všech okolností vzniku a průběhu nežádoucí události provádí Fakultní nemocnice Bulovka," reagoval pro Novu mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Zdravá těhotná žena, která v nemocnici Bulovka potratila, přišla podle CNN Prima News na běžnou kontrolu. Druhé ženě měli lékaři provést takzvanou kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze tak i ukončit těhotenství.

Ministerstvo zdravotnictví ve čtvrtek oznámilo, že událost považuje za neomluvitelné selhání lidského faktoru. Nemocnice se rodině omluvila a je připravena poskytnout pacientce odškodnění, viníci byli postaveni mimo službu, uvedl Jakob.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď