Při ofenzivě Izraele podle Hamásu od října zemřelo 32.623 Palestinců

foto Trosky budov po izraelském útoku na palestinské město Gaza v Pásmu Gazy 28. října 2023.

Gaza - Při izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy, která je odvetou za říjnový teroristický útok tamního palestinského hnutí Hamás na Izrael, zemřelo podle úřadů ovládaných Hamásem od října už nejméně 32.623 Palestinců, z toho 71 za poslední den. Informovala o tom dnes agentura AFP. Při útoku Hamásu z loňského 7. října zemřelo téměř 1200 Izraelců a na 250 osob palestinští ozbrojenci unesli do Gazy, z toho zhruba polovinu zadržují dodnes.

Na 75.090 Palestinců bylo při izraelském bombardování a pozemní operaci od října zraněno, uvedly dnes úřady v Gaze. Tyto údaje Hamásu, který se vlády v Pásmu Gazy násilím zmocnil v roce 2007, nelze nezávisle ověřit. Podle některých expertů ale víceméně odpovídají skutečnosti.

Počty mrtvých a zraněných, které uvádí Hamás, nerozlišují mezi civilisty a bojovníky Hamásu a dalších ozbrojených radikálně islamistických skupin. Podle Izraele jeho armáda zabila od října v Pásmu Gazy na 13.000 členů Hamásu či jemu spřízněných skupin.

I dnes pokračuje izraelská armáda v operacích v centrální části Pásma Gazy, kde už skoro dva týdny provádí razii v nemocnici Šífa ve městě Gaza. Šífa je největší nemocnicí na tomto palestinském území, ale Hamás ji podle tvrzení Izraele využívá k ukrývání zbraní, což tamní zdravotníci i Hamás popírají.

Boje podle serveru The Times of Israel pokračují i ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy, kde také izraelská armáda i dnes zabavila zbraně a zabila několik bojovníků Hamásu. V centrální části Pásma Gazy zničila odpalovací zařízení, z něhož Hamás střílel rakety na Izrael, uvedla armáda.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď